Rabu, 30 Mac 2016

"Saya Sihat, Semua Okay" - Khir Toyo

MSTAR ONLINE
 
 
Dr Khir memeluk salah seorang ahli keluarganya. - foto FB Dr Mohamad Khir Toyo.
 
 
SHAH ALAM: Bekas Menteri Besar Selangor, Dr Mohd Khir Toyo dibebaskan mengikut sistem parol selepas menjalani separuh daripada hukuman penjara setahun atas kesalahan rasuah.

Malah, beliau akan menghabiskan dua bulan terakhir hukuman penjaranya dengan Tahanan Kediaman di bawah pengawasan Pejabat Parol Klang.

Menurut rakan rapatnya, Jalil Khir, isteri Dr Khir, Zahrah Kechik, 50, menandatangani dokumen berkenaan di Pusat Parol di Meru, Klang, awal pagi Selasa sebelum menjemputnya di penjara.

Bersama dengan ahli keluarga lain, beliau tiba di kediamannya di Glenmarie, Seksyen 7 di sini kira-kira pukul 7.15 malam.

"Parol diberikan pada sebelah pagi tetapi beliau hanya dibebaskan pada petang Selasa.

"Dr Khir akan menghabiskan baki dua bulan hukuman penjaranya dengan tinggal di rumah dan diawasi pegawai Pejabat Parol Klang," kata Jalil.

Ketika dihubungi, Dr Khir yang kedengaran sedikit keletihan berkata beliau berada dalam keadaan baik.
"Saya berada dalam keadaan baik dan sihat serta semuanya okay," katanya.

Beliau tidak boleh mengulas lanjut kerana ia adalah salah satu daripada 41 syarat yang terikat di bawah sistem parol.

Jalil berkata Dr Khir akan menjalani parol selama dua bulan berikutan pengampunan satu pertiga daripada hukumannya dan juga kerana berkelakuan baik.

Katanya, dibawah syarat-syarat parol, Dr Khir perlu berada di rumah antara pukul 7 malam hingga 7 pagi setiap hari.

"Malah, beliau perlu melaporkan diri di Pusat Parol pagi Rabu," katanya kepada pemberita di luar perkarangan rumah Dr Khir pada petang Selasa.

Sementara itu, dalam entri akaun Facebooknya pada Selasa tertera: "Alhamdulillah, Lembaga Parol sebentar tadi telah meluluskan permohonan parol Dr Mohamad Khir Toyo.

"Mulai 29 Mac 2016 Dr Khir Toyo akan menghabiskan dua bulan terakhir hukuman penjaranya dengan Tahanan Kediaman di bawah pengawasan Pejabat Parol Klang.

"Setelah enam bulan di penjara akhirnya Dr Khir bertemu keluarga secara berdepan tanpa kaca penghalang lagi. Alhamdulillah syukur kepada Allah s.w.t.," menurut kenyataan yang dimuatnaik dari laman Facebooknya.

Tiada ulasan: