Khamis, 31 Mac 2016

Rafizi gesa PM jangan buat lawak

NURUL RIDUAN NOR ASHAHA
 
 
Rafizi Ramli
Rafizi Ramli - Foto Sinar Harian oleh SHARIFUDDIN ABDUL RAHIM


KUALA LUMPUR - "Jangan buat lawak tidak bertempat. Ia tidak membantu menyelesaikan masalah negara dan rakyat".

Demikian kata Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli ketika diminta mengulas kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengatakan salah satu punca utama tekanan kos sara hidup ialah kelulusan pendidikan yang masih di peringkat rendah.

Rafizi berkata, mengikut rekod, dalam tempoh 10 hingga 15 tahun, bilangan rakyat yang mendapat pendidikan tertinggi semakin bertambah setiap tahun.

"Kalau perdana menteri kata bahawa tekanan kos sara hidup adalah sebab tidak mempunyai pendidikan tertinggi, perkara itu berlawanan dengan fakta sedia ada.

"Masalah orang yang berpendidikan tinggi ini adalah perlukan wang yang banyak untuk segulung ijazah. 
Bila habis belajar tiada kerja dan perlu bayar hutang. Itu yang menyebabkan tekanan," katanya pada sidang media di lobi Parlimen, hari ini.

Ahli Parlimen Pandan itu berkata, Najib seharusnya memfokuskan kepada perkara yang lebih penting dan bukannya mengeluarkan kenyataan yang boleh mengundang kemarahan rakyat.

"Saya gembira bila Najib terus membuat kenyataan kurang cerdik seperti itu kerana dia akan terus membuat orang makin marah kepadanya," katanya.

Kelmarin, dalam Sidang Dewan Rakyat, Najib berkata, pendidikan di tahap rendah menyebabkan golongan tersebut sukar mendapatkan pekerjaan yang menawarkan pendapatan yang berpatutan.

Beliau berkata, negara perlu tingkatkan lagi bilangan rakyat Malaysia yang ada kelulusan tambahan.

Najib berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan daripada Dr Noor Azmi Ghazali (BN-Bagan Serai) yang ingin tahu sama ada penilaian kos sara hidup di Malaysia disandarkan dengan standard kehidupan yang bersesuaian.


Tiada ulasan: