Selasa, 29 Mac 2016

RM800 juta bayaran balik GST ditolak

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: Sejumlah RM800 juta tuntutan bayaran balik Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang difailkan syarikat ditolak kerana butirannya diragui, selain tidak memenuhi kriteria. 
 
Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Chua Tee Yong, berkata mengikut operasi standard, pembayaran tuntutan kredit cukai input mengambil masa 14 hari dari tarikh dikemukakan menerusi atas talian kepada Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM). 
 
Bagaimanapun, katanya, ada kes bayaran balik kredit cukai input GST menerusi penyerahan secara elektronik ditolak atau lewat kerana beberapa faktor.
 
"Apabila disemak oleh JKDM, beberapa butiran dalam tuntutan yang difailkan syarikat mengandungi maklumat diragui atau palsu. 
 
"Justeru, JKDM akan menghubungi syarikat berkenaan untuk mendapatkan maklumat lanjut dan butiran terperinci bagi mengesahkan tuntutan. 
 
"Ada kes syarikat tidak dapat dihubungi selepas tujuh hari dari tarikh pengeluaran notis bagi membuat pengesahan dan maklumat lanjut, sekali gus melambatkan pembayaran balik," katanya menjawab soalan tambahan Datuk Liang Teck Meng (BN-Simpang Renggam) di Dewan Rakyat, sebentar tadi.
 
 

Tiada ulasan: