Rabu, 30 Mac 2016

'Bayi' Tragedi Highland Tower Kembali Bertemu 'Heronya' Selepas 23 Tahun

- Gambar fail Highland Tower
 
MSTAR ONLINE

 
KUALA LUMPUR: Bayi yang terselamat dalam tragedi Highland Tower 23 tahun lepas, pada Isnin dipertemukan semula dengan ketua operasi menyelamat dalam tragedi itu.

Bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Khas Bukit Aman Tan Sri Zaman Khan Rahim Khan ternyata sebak ketika dipertemukan dengan Nur Hamidah Nadjib yang kini berusia 24 tahun.

Nur Hamidah yang berusia 18 bulan ketika tragedi itu, turut menangis dalam pertemuan yang berlangsung di sebuah stesen televisyen swasta di sini.

Zaman Khan, antara orang terawal mendukung Nur Hamidah selepas dia diselamatkan daripada runtuhan kondominium mewah itu pada 11 Disember 1993 yang turut mengorbankan 48 nyawa.

"Saya rasa bersyukur akhirnya dapat dipertemukan dengan beliau kembali," kata Zaman Khan ketika dihubungi Bernama di sini.

Zaman Khan berkata beliau sebelum ini telah beberapa kali cuba mencari 'bayi ajaib' itu termasuk menghubungi pihak kedutaan Indonesia, namun gagal.

Pertemuan penuh bermakna itu diuruskan stesen televisyen berkenaan dan turut disiarkan secara langsung di TV9.

Nur Hamidah tiba di Malaysia 5.10 pagi Isnin dari Surabaya, Indonesia, ditemani ibu, Umi Rasyidah, adik perempuan, Iftitahun Nabilah, 22, dan suaminya, Zahroni Ahda Ghoni Pratama, 26.

Nur Hamidah kini bekerja sebagai jururawat di Persatuan Perawat Indonesia.

Ketika tragedi itu berlaku, ibu Nur Hamidah bekerja sebagai pembantu rumah di blok bangunan yang runtuh itu.
 
 

Tiada ulasan: