Selasa, 29 Mac 2016

Pemerintah Mesti Had Hantaran


 
Oleh: Dr Tanaka Mustafa


1) Isu pergaduhan besar kerana wang hantaran tidak cukup, rasanya sudah sampai masanya mufti-mufti keluarkan fatwa khusus untuk hadkan jumlah hantaran. Hantaran bukan mahar. Justeru pemerintah boleh kenakan peraturan ke atas jumlah hantaran yang merepek.

2) Akibat mufti asyik bertekak hal-hal khilafiyyah, umat terbiar dengan amalan merapu tersebut. Bukan saja amalan hantaran tinggi itu merapu dan merepek, malah bangga pula dengan jumlah hantaran tinggi tersebut. Paling memalukan, terjadinya pergaduhan dan menjadi viral. Memalukan umat dan agama kita sendiri.

3) Semua orang sudah sedia maklum, wang hantaran yang tinggi tidak akan membahagiakan pasangan yang berkahwin. Malah mereka bakal berdepan dengan kesukaran untuk meneruskan perkahwinan mereka kelak. Maka ia perlu dihadkan, tak kiralah keluarga mereka kaya atau miskin. Kalau terlajak kaya sekali pun, guna duit itu untuk hal kemandirian rumah tangga, bukan merepek untuk berlagak di hari perkahwinan.

4) Sudah cukup teguran dan sindiran ustaz-ustaz dan penceramah dalam kuliyah-kuliyah mereka. Hari ini teguran-teguran itu mesti di undang-undangkan. Bukan untuk mengganggu hak umat, bukan untuk membuat bida'ah hasanah atau dholalah. Ia adalah bertujuan menjaga umat.

Sekian

p/s: kata orang, jika mahu hantaran tinggi, kahwinlah dengan pemain bola sepak, bukan pengawal keselamatan, bukan juga doktor perubatan.

Tiada ulasan: