Selasa, 31 Januari 2012

Anwar Dituduh Ejen Israel, Umno Pula Macamana?

Editor Buletin


Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) meminta Tun Dr Mahathir supaya tidak memutar belitkan fakta sebelum membaca sebenar kenyataan yang diucapkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim. Hakikatnya, beliau perlu melihat dan membaca kenyataan tersebut secara jujur sebelum sesuatu ‘hukuman’ dijatuhkan terutama kepada musuh politik beliau sendiri.

DPPM mengingatkan Tun Dr Mahathir Mohamad supaya melihat dulu ke cermin dahulu sebelum menuding jari menyalahkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai ejen Israel. Jika ejen Israel dengan mudah dilemparkan kepada Ketua Pembangkang, bagaimana pula dengan UMNO dan Barisan Nasional? Adakah Tun Dr Mahathir lupa segala hubungan dan keintiman beliau semasa menjadi perdana Menteri dan selepas peninggalan beliau?

Sejarah membuktikan secara fakta bahawa semasa beliau menjadi Perdana Menteri
Dr Mahathir pernah mengupah Jack Abramoff, seorang ahli lobi Zionis sebanyak AS$1.2 juta untuk mengatur pertemuan dengan Presiden Amerika Syarikat George W. Bush. Abramoff pula dikatakan mempunyai hubungan rapat dengan Bush dan juga golongan ekstrem di Israel. Apakah Tun Dr Mahahtir mahu menafikan hakikat itu?

Tun Dr Mahathir juga jangan melupakan bagaimana legasi peninggalannya, partinya mengupah APCO Worldwide, sebuah syarikat perunding imej berpangkalan di Amerika Syarikat
sebanyak RM20 juta untuk memulih imej Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Rakyat kemudiannya didedahkan bahawa dibelakang APCO adalah beberapa tokoh diplomatik dan tokoh perisikan Israel. Apakah suatu kebetulan APCO menasihatkan kerajaan untuk menjulang gagasan 1Malaysia yang bersamaan pula dengan gagasan 1Israel di Negara Israel. APCO juga dilaporkan terlibat secara langsung dalam menentukan strategi 100 hari pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak, termasuklah mesej dan dasar utama seperti 1Malaysia dan inisiatif yang lain.

Apakah pendirian Tun Dr Mahathir pula terhadap pelantikan sebuah syarikat Asiasoft (M) Sdn. Bhd dalam sistem komunikasi PDRM. Syarikat ini adalah milik penuh kepada syarikat tunggalnya iaitu Asiasoft Pte. Ltd. yang berpengkalan di Singapura. Yang amat mencurigakan adalah penyelidik syarikat yang bertanggungjawab membina sistem itu yang dikenalpasti sebagai Izhak David Naskar, seorang bekas tentera Israel yang berkhidmat sebagai programmer semasa di Israel. Malah penyelidik tersebut masih lagi mempunyai kewarganegaraan Israel.

Paling membimbangkan ialah Izhak adalah ‘pakar’ sistem komputer yang telah memenangi anugerah daripada Kementerian Pertahanan Israel. Malah beliau juga bertanggungjawab membina sistem risikan berteknologi tinggi untuk pasukan pertahanan Israel sekitar 1970 hingga 1987. Seorang lagi rakan Izhak yang bertanggungjawab membina sistem komunikasi PDRM ialah Ido Sccheschter juga merupakan rakyat Israel dan masih lagi menjadi tentera Israel yang sah bukannya tentera pencen.

Sebaiknya Tun Dr Mahathir turut lantang mengkritik dasar partinya sebagaimana beliau lantang menentang Datuk Seri Anwar Ibrahim. Tidak ada gunanya beliau menghentam pihak pembangkang yang kononnya ‘ejen Israel’ sedangkan partinya sendiri terpalit penuh dengan ‘akrab’ hubungan mereka dengan Israel. Sikap hipokrasi seperti ini amat dibenci oleh rakyat yang melihat sikap Tun Dr Mahathir bermotifkan politik sempit semata-mata.

Dalam keadaan demikian, DPPM tetap bertegas sejak dahulu tidak akan mengiktiraf kewujudan Israel biarkan siapa yang mendokongnya. Isu Palestin adalah isu umat Islam dan menjadi tanggungjawab setiap umat Islam memperjuangkan negara Palestin yang merdeka, serta menafikan hak dan kewujudkan Israel. DPPM sependapat dengan semua umat Islam bahawa Israel adalah sebuah negara haram yang wajib diperangi atas kezaliman yang mereka lakukan.

Tiada ulasan: