Isnin, 30 November 2015

Jawatan ketua menteri perlu atas pilihan ahli


lim guan eng
Guan Eng


GEORGETOWN - Seorang perwakilan meminta jawatan Ketua Menteri diberikan kepada pengerusi DAP jika jawatan itu diberikan kepada parti itu.

Wakil Cawangan Taman Chai Leng, Shamser Singh Thind berkata, jawatankuasa pusat (CEC) dan jawatankuasa negeri seharusnya mensyaratkan jawatan ketua menteri diberikan kepada individu yang dilantik sebagai pengerusi DAP negeri.

Beliau berkata, sekiranya jawatan itu diberikan kepada parti DAP, maka ia harus diserahkan kepada pengerusi DAP negeri dan bukan yang lain.

"Ini penting kerana mandat untuk menerajui kerajaan negeri mesti diberikan kepada pemimpin yang diberi kepercayaan oleh akar umbi.

“Sistem pemilihan ahli jawatankuasa negeri harus diubah kerana tidak memberi kuasa sepenuhnya kepada akar umbi untuk memilih pemimpin mereka seperti yang dilakukan semasa pemilihan Pemuda Sosialis DAP (Dapsy)," katanya ketika berucap pada perbahasan di Konvensyen Biasa DAP Pulau Pinang 2015 hari ini.

Sebagai contoh, beliau berkata, majoriti wakil parti memilih Gobind Singh Deo di Selangor tetapi Tony Pua yang berada di tangga kelapan pula dipilih sebagai pengerusi. Perkara yang sama juga berlaku di Perak,”

Shamser yang juga peguam turut mempersoalkan tindakan Adun Pakatan Harapan yang menyokong Rang Undang-undang Ahli Parlimen (Saraan) (Pindaan 2014) untuk menaikkan gaji bulanan wakil rakyat yang dibuat BN.

“Saya juga merujuk kepada usul yang dibuat seorang Adun BN berhubung penambakan laut di sidang Dun tempoh hari. Ketika itu, lima Adun PKR berpendirian berkecuali dan seorang Adun DAP menyokong. Perkara ini tidak disenangi terutama ketua menteri.

“Memang benar, Adun Pakatan Harapan tidak boleh menyokong atau berkecuali terhadap usul Adun BN namun yang menjadi persoalannya, mengapa tiada seorang pun Adun Pakatan Harapan menolak apabila Rang Undang-undang Ahli Parlimen (Saraan) (Pindaan) 2014 untuk menaikkan gaji bulanan wakil rakyat dibuat BN?” katanya.

Sementara itu, Lim Cheng Hoe dari Cawangan Sri Tanjung turut meminta agar jawatan ketua menteri diberikan kepada kepimpinan tertinggi DAP negeri.

“Dalam pemilihan kali ini, saya rasa tidak perlu ikut sistem sedia ada. Jawatan ketua menteri seharusnya diberikan kepada pemimpin yang memenangi jawatan pengerusi DAP negeri.

“Kita perlu ubah sistem yang ada sekarang kerana ia mengambil masa yang panjang untuk memilih untuk mengisi jawatan ketua menteri,” katanya.

1 ulasan:

JUNAIDI berkata...

SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA