Ahad, 29 November 2015

Charles Morais rujuk peguam tentang nasib pen drive

Geraldine Tong 

Charles Suresh Morais berkata beliau akan berunding dengan peguamnya sebelum menentukan tindakan selanjutnya berhubung dakwaan bahawa beliau menerima pen drive daripada abangnya, seorang timbalan pendakwaraya sebelum dibunuh dengan kejam.

"Saya bercadang untuk bertemu dan bercakap dengan peguam saya minggu depan. Soalan-soalan ini ditanya memerlukan khidmat peguam untuk perundingan," kata Charles kepada Malaysiakini melalui kiriman emel semalam, ketika ditanya mengenai langkah beliau seterusnya berhubung pen drive kontroversi itu," katanya.

Beliau turut menyuarakan kebimbangan terhadap keselamatan dirinya jika pulang ke Malaysia ketika ini.
Charles berkata beliau akan mendapatkan pandangan peguammnya sama ada untuk mengambil tindakan terhadap adik bongsunya Richard Dilaan Morais dan "individu lain yang terlibat".

Kedua-dua saudara itu bersengketa mengenai kematian Kevin, dan saudara yang paling muda turut menyerang beliau berhubung pendedahan akuan bersumpah (SD) kontroversi yang dibuat Charles pada Khamis yang mendakwa wujud konspirasi dalam pembunuhan Kevin.

Dalam SD Charles itu, beliau mendakwa bahawa Kevin telah menceritakan kepadanya bahawa dia menguruskan kes yang melibatkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Rosmah Mansor.

Beliau juga mendakwa bahawa Kevin telah menyerahkan kepadanya pen drive melalui kurier yang mengandungi bukti yang didakwa mengaitkan individu yang berkuasa dan beliau (Charles) mengaturnya untuk mendedahkannya jika sesuatu yang berlaku kepadanya

Tiada ulasan: