Jumaat, 27 November 2015

Pemimpin akar umbi Umno Gopeng lepaskan jawatan

Anne Muhammad


 


Beberapa pemimpin akar umbi Wanita Umno Bahagian Gopeng mengumumkan perletakan jawatan mereka daripada parti hari ini.

Pengumuman itu dibuat pada sidang media bersama bekas ketua wanita Umno bahagian itu Datuk Hamidah Osman yang dipecat Umno minggu lalu.

Menurut ahli jawatankuasa bahagian Gopeng, Kalsom Abdul Hamid, beliau terkilan dengan pemecatan Hamidah dan yakin bahawa ketuanya itu tidak bersalah.

“Saya sayang Datuk (Hamidah), jadi bila dengar dia dipecat saya terkilan dan sedih.

“Saya bersama dia sudah 25 tahun. Dia tidak bersalah, itu yang terlampau sedih (lepaskan jawatan),” katanya pada sidang media di sebuah hotel di Ipoh, petang tadi.

Turut melepaskan jawatan adalah ketua penerangan wanita Gopeng Maziah Khaudan; bendahari, Haziah Samah; penolong setiausaha, Fatimah Abdul Rahman dan AJK bahagian Fatimah Mohd Isa.

Sebelum ini Presiden parti Datuk Seri Najib Razak yang juga perdana menteri mengumumkan keputusan Majlis Tinggi Umno sebulat suara memecat Hamidah atas alasan berkaitan displin parti.

Hamidah dilayangkan surat tunjuk sebab kerana hadir di Lapangan Terbang Subang untuk menyambut kepulangan bekas perdana menteri Tun Dr MahathirMohamad.

Beliau juga lantang membidas Najib dan pernah mendesak supaya beliau meletakkan jawatan.

Hamidah yang tiba di sidang media bersama rakan seperjuangan itu kelihatan berpelukan antara satu sama lain malah ada di antara mereka yang menitiskan air mata.

Mereka melaungkan ‘Hidup Datuk Hamidah’ dan ‘perjuangan perlu diteruskan’.

Sejurus sidang media itu tamat, mereka beramai-ramai menyanyikan lagu patriotik ‘inilah barisan kita’ sebelum bersurai.


Tiada ulasan: