Selasa, 29 September 2009

Undi Pos: Pemuda Pas mahu SPR sediakan garis panduan bertulis

Nazri Abdullah


KUALA LUMPUR : Dewan Pemuda PAS (DPP) menggesa Suruhanjaya Pilihan Raya SPR mengeluarkan garis panduan bertulis, berkaitan peraturan undian pos sebagai memudahkan rujukan bagi anggota tentera dan parti parti bertanding.

Pengerusi Jawatankuasa berkaitan Undi Pos DPP, Suhaizan Kayat berkata, ia penting bagi mengesan sebarang pelanggaran prosedur atau peraturan SPR sepanjang proses pengundian pos dijalankan.

" SPR kena sediakan garis panduan bertulis, jika berlaku sebarang keraguan, kita boleh tunjuk garis panduan tu kepada komander kem," katanya kepada Harakahdaily.

Dalam pertemuan bersama SPR di Putrajaya semalam, mereka turut dimaklumkan SPR berhubung beberapa pindahan pada peraturan pilihanraya.

Ia termasuk peraturan 7 (1), Peraturan Peraturan Pilihan Raya 2003 (Pengundian Pos) di mana buku kauterfoli tidak lagi dicetak nama no siri anggota yang mengundi.

Pindaan itu selaras dengan peraturan 19 (3), Peraturan Peraturan Pilihan Raya (Pengundian Awam) yang memperuntukkan perkara sama tetapi dimansuhkan pada 2006.

Suhaizan ketika mengulas pindaan itu berkata, SPR seharusnya memberi maklum kepada pelanggan mereka khasnya parti parti politik berhubung pindaan tersebut.

"Sepatutnya sebarang perubahan yang dibuat dalam Peraturan Pilihan Raya, mesti dimaklumkan atau ditaklimatkan kepada pelanggan mereka seperti parti parti politik," ujarnya yang juga Ketua Penerangan DPP.

Peraturan peraturan SPR berkaitan undi pos juga katanya masih lagi longgar dimana masih banyak ruang yang boleh dimanipulasi pihak tertentu yang berkepentingan.

Berhubung borang 2, DPP katanya tidak mahu ia dimansuhkan terus kerana menyedari beberapa kepentingan borang berkenaan dikekalkan.

Namun penggunaan borang tersebut perlu kepada sedikit pembaikian demi menjaga kerahsiaan undi anggota.

"Kita tak mahu borang 2 dimansuh terus, kita lihat sebarang manipulasi boleh dikesan melalui borang itu. Ia boleh dijadikan bukti jika berlaku sebarang penyelewengan.

" Apa yang kita nak adalah, cetakkan nombor siri anggota pada borang tersebut digugurkan, itu sahaja," katanya. _

Tiada ulasan: