Selasa, 29 September 2009

Taklimat terakhir pindaan perlembagaan kepada Umno negeri - Muhyiddin

BERNAMA


KUALA LUMPUR: Badan Perhubungan Umno negeri akan diberi taklimat terakhir mengenai cadangan pindaan Perlembagaan parti itu sebelum dibentangkan pada Perhimpunan Agung Umno Khas Oktober ini, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Ianya adalah untuk mencapai satu kata sepakat mengenai pindaan yang akan dibentangkan itu, kata Muhyiddin yang jga Timbalan Presiden Umno.

"Walaupun ada pendapat yang berbeza tetapi apabila sampai ke peringkat akhir kita harap ada satu keputusan yang baik di mana semua pihak boleh terima apa yang kita hendak kemukakan nanti," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucap utama pada Persidangan Perkhidmatan Awam 2009 ke-14 di Institut Tadbiran Awam Negara di Bukit Kiara di sini Selasa.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai beberapa bahagian Umno yang tidak bersetuju dengan cadangan pindaan perlembagaan parti antaranya berkaitan dengan sistem pemilihan jawatan dalam parti.

Muhyiddin berkata Umno pusat sudah memberi peluang kepada setiap negeri untuk meneliti draf pindaan yang telah dikemukakan oleh Jawatankuasa Pindaan Perlembagaan yang dipengerusikan oleh Naib Presiden Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata pindaan itu penting bagi memberi peluang kepada parti untuk menjana semula kekuatan baru dan menarik sokongan bukan sahaja daripada anggota parti tetapi juga mereka yang belum menyertai Umno untuk bersama-sama dengan parti.

Ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Ketua Pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR) Pulau Pinang, Mohd Yusmadi Mohd Yusuff yang mahu jawatan Ketua Menteri negeri itu digilirkan berdasarkan formula baru yang memberi peluang kepada semua kaum menjadi pemimpin, Muhyiddin berkata perkara itu terserah kepada mereka.

"Itu pandangan mereka, saya tidak berhak hendak beri pandangan kepada mereka di sana. Kita dah berpengalaman lama, PKR ini baru saja, kita dah berpuluh tahun. Kita dah faham dan kita buat sesuatu keputusan berdasarkan kehendak dan keperluan.

"Umpamanya di Sabah, kalau digilirkan selalu kita tahu kesannya adalah pada pembangunan negara. Disebabkan itu kita hentikan proses penggiliran," katanya.

Tiada ulasan: