Penggunaan minyak masak kitar semula berisiko menyebabkan penyakit serius seperti keradangan hati, kanser dan serangan jantung.
Anggota Jawatankuasa Pusat Pertubuhan Doktor Islam Malaysia
(Perdim), Dr Zubaidi Ahmad berkata, minyak yang telah digunakan berulang
kali akan menghasilkan kandungan toksik tinggi yang sukar dihapuskan.
"Kandungan toksik yang terdapat dalam minyak kitar semula itu boleh
menyebabkan saluran darah tersumbat, meningkatkan tekanan darah
seterusnya mendatangkan pelbagai penyakit berbahaya terutamanya serangan
jantung.
"Minyak masak kitar semula juga tidak terjamin dari segi
keselamatan dan kebersihannya kerana ia diperoleh daripada sisa minyak
terpakai di restoran atau hotel," katanya ketika dihubungi Bernama di
sini.
Dr Zubaidi berkata, walaupun telah dikitar semula termasuk melalui
proses pelunturan warna dan penapisan, ia masih tidak mampu menyamai
kualiti minyak masak baharu malah tidak selamat untuk digunakan.
Menurutnya, minyak masak berkualiti dan kitar semula agak sukar
dibezakan kerana pada asasnya ia kelihatan seperti sama namun
pemeriksaan lebih teliti di makmal dapat memastikan kualiti minyak
tersebut.
Beliau berkata, pengguna boleh membuat pemeriksaan sendiri bagi
memastikan minyak masak baharu dan kitar semula, dengan cara meletakkan
minyak masak dalam peti sejuk lebih kurang dua jam dan jika minyak
kelihatan berbuih, ia merupakan minyak kitar semula.
Selain itu, katanya, minyak masak yang dikitar semula akan
menghasilkan haba yang lebih tinggi ketika dipanaskan untuk memasak
kerana struktur kimia dalam minyak masak itu telah berubah.
Dalam pada itu, Dr Zubaidi mencadangkan orang ramai membeli minyak
masak yang mempunyai cap Sirim serta memastikan syarikat pengeluar
minyak itu mempunyai lesen yang sah beroperasi bagi mengelakkan ia
menjalankan aktiviti mengutip minyak kitar semula.
"Pengguna jangan mengambil sikap membeli barangan yang murah sahaja
tanpa melihat kualitinya yang akhirnya akan memudaratkan kesihatan
sendiri. Selain itu pihak berkuasa juga perlu sentiasa memantau operasi
syarikat pengeluar minyak masak agar mereka tidak mengambil sisa minyak
terpakai di restoran atau hotel dan memproses semula minyak tersebut
untuk dijual kepada pengguna," katanya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan