Isnin, 30 Julai 2012

Najib umum duit Aidilfitri Felda RM43.2 juta

SINAR HARIAN

Najib umum duit Aidilfitri Felda RM43.2 juta
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berbual dengan Kamaliah Ahmad, 50, (kanan) manakala Datin Seri Rosmah Mansor mendukung cucu Kamaliah, Puteri Dalili Husnah Amiruzan.
 
 
SIK - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan pemberian wang Aidilfitri berjumlah RM43.2 juta kepada kesemua peneroka Felda.

Najib berkata, pemberian ini sebagai menghargai sumbangan peneroka kepada pembangunan Felda dan membantu perbelanjaan persiapan Aidilfitri mereka.

Beliau berkata, kadar ini terbahagi kepada dua kategori iaitu peneroka bersama Felda dan peneroka yang tidak bersama Felda.

Katanya, 103,597 peneroka atau 91.9 peratus yang bersama Felda akan menerima RM400 seorang melibatkan peruntukan berjumlah RM41.4 juta manakala 9,038 orang atau 8.02 peratus peneroka yang tidak bersama Felda masing-masing menerima RM200 melibatkan peruntukan berjumlah RM1.8 juta.

"Ini prinsipnya adil. Dia tak jual buah (hasil) kepada Felda, dia jual di luar, dapat RM200. Yang jual pada Felda, taat pada Felda, dapat RM400," katanya

pada majlis perasmian Program Rahmat Ramadan peringkat kebangsaan di padang Sekolah Kebangsaan Bandar Baru Beris Jaya di sini.

Pemberian wang Aidilfitri kepada peneroka dilaksanakan sejak 2003.

Bayaran pada tahun ini bertambah RM0.6 juta atau 1.39 peratus berbanding bayaran tahun 2011 iaitu RM42.6 juta.

Pada majlis itu, Najib turut mengumumkan sagu hati kepada jawatankuasa masjid di semua Felda berjumlah RM792,500, peruntukan untuk Program Ihya Ramadan sebanyak RM951,000 dan Program Ihya Ramadan kawasan Parlimen Felda RM540,000.

"Semua janji kita tunaikan... itu pun (selaras dengan ajaran) Islam.

Walaupun Felda dah disenarai (di Bursa Malaysia) bantuan yang sebelum ini diberi kita teruskan. Jadi duit raya tetap kita beri kepada peneroka," katanya.

Hadir sama isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor; Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Chor Chee Heung; Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom; Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Mohd Johari Baharum; Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan dan Pengerusi Felda Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad.

Dalam kunjungan ke Parlimen Sik hari ini, Perdana Menteri turut melancarkan program bantuan Kasih Felda kepada kampung tradisional yang berhampiran kawasan Felda.

Program ini berbentuk pembaikan rumah uzur yang perlu dinaik taraf.

Di Kedah, sebanyak 1,000 rumah dikenal pasti menerima bantuan sebanyak RM5,000 setiap rumah dengan jumlah bantuan sebanyak RM5 juta.

Perdana Menteri kemudian berbuka puasa bersama peneroka Felda dan penduduk di kawasan Parlimen Sik. - Bernama

Tiada ulasan: