Isnin, 30 Julai 2012

444 terima sumbangan Aidilfitri dari Adun Chempaka

Rizal Tahir,

(Tuan Sabariah [kanan] menyampaikan sumbangan hari raya bagi pihak suaminya)PENGKALAN CHEPA: Isteri Adun Chempaka dan juga Menteri Besar Kelantan, Datin Tuan Sabariah Tuan Ishak, menyampaikan sumbangan Aidilfitri kepada 444 orang penerima.

Tuan Sabariah menyampaikan sumbangan itu bagi mewakili Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, kepada armalah dan anak yatim di Pusat Tarbiah Islamiah Kelantan (Putik) semalam.

Sebanyak RM80,000 disumbangkan oleh kerajaan negeri di setiap Dun untuk golongan itu bagi diagihkan setiap kali penggal persekolahan baru bermula dan ketika menyambut kedatangan Aidilfitri.

Pembantu Khas Adun Chempaka, Hassan Mamat, ketika berucap pada majlis itu menyeru armalah menyertai program kursus kemahiran terutama kelas jahitan.

Menurutnya, kemahiran mampu menjana ekonomi untuk menyara keluarga.

“Di Thailand kerajaan negara itu menyediakan tempat khas untuk golongan itu sama ada pakaian, kraftangan, pertanian makanan dan lain-lain,”ujarnya.

Sementara Pegawai Pembangunan Armalah negeri, Nor Rashidah Jaafar ketika berucap pada majlis yang sama kerajaan negeri menyediakan Dataran Usahawan khas untuk golongan itu memasarkan produk mereka.

Katanya, sebanyak 14 buah kios disediakan bertempat di Kok Lanas.

“Jadi puan-puan sekelian boleh mengambil bahagian dalam memasarkan produk puan-puan semua,”ujarnya.

Tiada ulasan: