Jumaat, 31 Disember 2010

Menteri Rogol Amah?

Staff Berita Semasa

seks menteri (Video) Menteri Rogol Amah?
Sebelum ini heboh dalam dunia Internet tidak kira di Youtube, Facebook, laman-laman blog mengulas dengan dakwaan isu kes seks seorang ahli PAS yang merupakan Ahli Dun Selinsing, dengan isteri orang. Belum habis reda cerita tersebut datang lagi satu dakwaan yang mengatakan ada dakwaan kes menteri rogol amah. Yang lebih mengejutkan, dikatakan menteri yang terlibat adalah menteri yang sekarang sedang menjawat jawatan menteri dalam kabinet Datuk Seri Najib Razak. Betulkah?

Sebelum itu, kita review semula dakwaan daripada Ustaz Saidi seperti terdapat dalam video ucapan di bawah yang mendakwa Ustaz Dr Saipul Bahrin ditangkap melakukan seks dengan isteri orang.

Ini respon daripada Adun PAS Selinsing selepas itu:

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PAS Selising, Drs Saipul Bahrin Mohamad mencabar supaya UMNO mengemukakan bukti kononnya beliau pernah ditangkap ‘berzina’ dengan isteri orang dalam koc VIP kereta api ketika dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Tumpat, Kelantan.

Beliau membuat cabaran itu ekoran pendedahan Umno Online, yang memetik Ketua Pemuda Umno Kelantan, Anuar Safian yang mencabar Saipul Bahrin atau PAS sendiri supaya memberikan penjelasan mengenai dakwaan itu. “Mengapa nak cabar PAS beri penjelasan, cukup saya sahaja yang beri penjelasan. Kalau ada laporan Majlis Agama Islam sila dedahkan, kalau ada video skandal saya, sila dedahkanlah.

“Ini satu fitnah untuk menjatuhkan saya, sebelum (pilihan raya umum) 2008 lagi Umno buat isu ini untuk fitnah saya, bukan isu yang baru. “Saya baru balik dari Mekah tiga hari lalu, saya sudah membaca kesemua laporan blog-blog Umno itu… benda-benda ini sebenarnya ditimbulkan sejak 2000 lagi. “Hanya orang yang fitnah sahaja kata ada laporan, ada video dan ada gambar skandal saya kerana mereka pun tahu saya tak buat, kenapa tidak didakwa di mahkamah (kalau ada bukti),” ujarnya seperti dipetik The Malaysian Insider.

Kami nantikan juga dakwaan seperti di atas disusuli dengan bukti tetapi sehingga berita ini dikeluarkan klip video, gambar atau laporan bertanggungjawab mengenai skandal tersebut masih belum ditunjukkan.

Okey, kita pergi ke step kedua yang mana terdapatnya dakwaan yang mengatakan menteri yang masih menjawat jawatan di bawah barisan Kabinet Datuk Seri Najib Razak telah merogol amah. Ada yang kata bekas menteri, ada yang kata masih menjawat jawatan sebagai menteri. Tidak mengapa siapa menteri rogol amah tersebut, itu soal kedua yang penting sekarang sudah ada laporan yang dikemukan berdasarkan kes ini.

Siapa Robengah ini? Dia merupakan amah yang mendakwa telah dirogol oleh seorang menteri pada 3 tahun lalu. “Robengah” adalah merupakan seorang wanita dari Banjarnegara, Jawa Tengah yang sudah berkahwin dan mempunyai dua orang anak. Nah…ini surat kakak si Robengah ini dan laporan daripada Migrant Care di bawahnya nanti :

menteri rogol amah 4 (Video) Menteri Rogol Amah?

Kalau tak berapa nampak tulisan daripada surat yang dihantar oleh adik Robengah sendiri kepada Migrant Care, boleh baca kandungan surat ini secara ringkas di bawah ini :

“Kakak saya telah diperkosa oleh majikannya Pak Menteri beberapa kali. Hingga satu hari tanggal 19/02/07, kuasa Allah perbuatan kejinya itu telah terlihat oleh Datin isterinya yang sangat baik melayan semua pembantu rumah. Datin telah hantar kakak saya pulang ke Indonesia keesokannya, tanggal 20/02/07,”

“Tolong kami Pak. Bersihkan kehormatan wanita Indonesia yang mencari rezeki buat anak-anak yang sekolah. Apakah memperkosa pembantu rumah pekerja asing yang tak bisa baca dan tak bisa tulis, adalah satu budaya orang kenamaan di Malaysia,” “Kakak saya akan ceritakan segala-galanya. Saya sertakan foto majikannya bersama kakak saya yang berdiri disebelahnya bersama pembantu rumah yang lain dan Datin isterinya,”

Macam mana kes menteri rogol amah ini boleh timbul ?

  • Bermula apabila sebuah badan kebajikan dan hak asasi manusia, Migrant Care, menerima sepucuk surat aduan daripada adik mangsa. Surat tanpa tarikh yang ditaip dengan mesin taip biasa itu mendakwa kakaknya yang bernama Robengah telah diperkosa oleh seorang menteri kerajaan Malaysia beberapa kali.
  • Melalui surat inilah, Migrant Care telah menyiasat laporan ini dengan menghantar tiga sukarelawannya ke rumah Robengah yang terletak di Banjarnegara, Jawa Tengah, Indonesia.
  • Kalau di Indonesia Migrant Care adalah Perhimpunan Indonesia untuk Buruh Migran Berdaulat (Member of Migrant Forum in Asia and International NGO Platform on Migrant Workers’ Convention) yang beralamat di Jl. Pulo Asem I C No 15 RT 015 RW 001 Jati, Jakarta Timur 13220 Indonesia.
  • Banyak kes yang berjaya diselesaikan oleh mereka dalam menjaga kebajikan pekerja Indonesia di Malaysia. NGO ini juga membantu rakyat Malaysia yang ingin mencari saudara mara mereka di Indonesia sebagaimana yang berlaku kepada keluarga Azreen Che Ishak, gadis dari kampung Sawah, Rantau, Negeri Sembilan yang dibawa ke Lombok, Indonesia.
  • Melalui alamat yang diberikan adik mangsa itu, mereka berjaya menemui Robengah yang sedang sibuk mempersiapkan makanan untuk pekerja yang sedang mempersiapkan rumah baru mereka.
  • “Kakak saya akan ceritakan segala-galanya. Saya sertakan foto majikannya bersama kakak saya yang berdiri disebelahnya (bertudung biru) bersama pembantu rumah yang lain dan Datin isterinya,” cerita surat aduan itu lagi.

Dan apa yang berlaku selepas itu boleh semak melalui laporan di bawah ini :

menteri rogol amah 31 (Video) Menteri Rogol Amah?

menteri rogol amah 21 (Video) Menteri Rogol Amah?

menteri rogol amah1 (Video) Menteri Rogol Amah?

‘Migrant Care’ antara laman web NGO yang paling awal mengulas isu ini dalam satu kenyataan akhbar sekitar tahun 2007, KLIK DI SINI untuk semakan (bertarikh 1 Ogos 2007)

  • Pada 27 Disember lalu, NGO Tenaganita menyiarkan kembali satu kenyataan akhbar yang pernah dibuat oleh Migrant Care, sebuah badan kebajikan pekerja Indonesia yang mengesahkan kejadian yang berlaku pada tahun 2007 itu. Kenyataan yang ditandatangani oleh Wahyu Susilo (Policy Analyst), Anis Hidayah (Executive Director) dan Alex Ong (Country Director) dibuat pada 1 Ogos 2007.
  • Dalam kenyataan akhbar itu, Migrant Care berkata, pembantu rumah Indionesia itu bernama Robengah dan ketika itu dia berada di bawah penyeliaan Migrant Care.

Antara yang terawal membongkarkan dan mengulas semula kes Menteri rogol amah ini antaranya ialah :

Tiada ulasan: