Selasa, 28 Oktober 2014

Rizalman Diikat Jamin Selepas Setuju Patuhi Syarat Ketat

MSTAR ONLINE


 Rizalman ketika menghadiri prosiding di Mahkamah Daerah Wellington pada Selasa.

 
 
WELLINGTON: Muhammad Rizalman Ismail yang ditahan sejak Sabtu lalu membabitkan kes pecah rumah dan serangan, dibebaskan dengan ikat jamin oleh Mahkamah Daerah di sini.

Rizalman setuju dengan syarat ketat yang ditetapkan, termasuk peringkat berkurung, tidak menghubungi mangsa, menyerahkan pasport dan diawasi dua pegawai tentera Malaysia.

Berusia 38 tahun dan memakai kemeja gelap, Rizalman hanya dia ketika berdiri di kandang pesalah ketika permohonan remannya didengar di Mahkamah Daerah di sini.

Rizalman, bekas pegawai waran dua di Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Wellington, dituduh melakukan rompakan dan serangan dengan niat untuk merogol Tania Billingsley, 21, di rumahnya pada 9 Mei.

Meskipun menghadapi perbicaraan di sana, dia kembali ke Malaysia pada 22 Mei selepas Wisma Putra menggunakan kekebalan diplomatiknya.

Rizalman menjalani penilaian psikiatri di Hospital Tentera Tuanku Mizan selepas tiba dan telah dilepaskan pada akhir bulan Julai.

Wisma Putra mengesahkan awal bulan ini bahawa ia telah menerima permintaan rasmi daripada kerajaan New Zealand untuk mengekstradisi Rizalman.

Susulan itu, pada 18 Oktober lalu, Rizalman meninggalkan Malaysia pada 8.55 pagi Jumaat dan tiba di Wellington kira-kira pukul 10 pagi waktu tempatan.

Pada prosiding pagi Selasa, Hakim Arthur Tompkins membenarkan ikat jamin terhadapnya, bagaimanapun peguam Rizalman perlu mengemukakan permohonan semula untuk melanjutkan tempoh perintah itu pada 3 November ini.

Hakim berkenaan juga memerintahkan Rizalman supaya hadir semula ke mahkamah pada 21 November untuk mengemukakan rayuan terhadap pertuduhan yang dibuat.

Jika bersabit kesalahan, Rizalman boleh dihukum penjara maksimum 10 tahun.

Tiada ulasan: