Rabu, 29 Oktober 2014

MP: Najib tak terus terang isu hutang 1MDB

MALAYSIAKINI


 


MP Petaling Jaya Utama Tony Pua mempersoalkan penjelasan perdana menteri berhubung tanggungjawab kerajaan ke atas jaminan hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Menurut Pua, Datuk Seri Najib Razak tidak menjawab sepenuhnya persoalan sama ada hutang 1MDB, yang kini mencecah hampir RM37 bilion ditanggung oleh pembayar cukai.

Beliau membangkitkan persoalan itu dengan merujuk kepada isu surat sokongan yang dikeluarkan kerajaan bagi mendapatkan dana 1MDB.

Menurutnya, Najib hari ini menyatakan  bahawa kerajaan hanya menjamin sejumlah RM5.8 billion dari hutang 1MDB.

"(Jawapan itu) tidak melibatkan satu surat sokongan yang dikeluarkan oleh kerajaan kepada 1MDB Global Investment untuk mendapatkan pinjaman bernilai RM9.5 bilion, Mac tahun lalu," katanya.

Kenyataannya dalam sidang media di bangunan parlimen hari ini merujuk kepada jawapan bertulis Najib, yang juga menteri kewangan kepada MP Bagan, Lim Guan Eng.

Perbezaan semantik

Pua berkata surat itu didedahkan dalam satu laporan akhbar mingguan bisnes The Edge pada hari Sabtu lalu.

Menurut laporan itu, surat berkenaan menjelaskan bahawa kerajaan akan membayar sekiranya 1MDB gagal memenuhi tuntutan kewangannya.

"Surat sokongan itu secara jelas menjamin pinjaman itu. Perbezaan antara jaminan dan surat sokongan hanyalah semantik semata," kata beliau.

Beliau menambah bahawa walaupun jaminan kerajaan direkodkan dan diletakkan dalam laporan, surat sokongan tidak akan dimasukkan dalam rekod.

Pua seterusnya membandingkan isu berkenaan dengan skandal Zon Perdagangan Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Katanya, kenyataan oleh peguam negara dalam siasatan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mengesahkan surat sokongan menteri dan kerajaan adalah sama seperti jaminan.

Kerajaan tanggung hutang?

"Dalam kes ini, kita tahu dari kira-kira RM37 bilion hutang 1MDB, sekurang-kurangnya RM15.4 bilion telah dijamin kerajaan," kata beliau.

Justeru, beliau menuntut agar Najib menyatakan dengan jelas sekiranya kerajaan tidak akan membayar kembali hutang 1MDB itu.

Dalam jawapannya hari ini, Najib antara lainnya mempertahankan kedudukan kewangan 1MDB dan kedudukan kewangan syarikat itu juga didakwa masih kukuh.

Najib juga berkata, sebagai syarikat liabiliti terhad, hal kewangan 1MDB tidak dimasukkan dalam kiraan liabiliti kerajaan, sebaliknya tanggungjawab syarikat itu sendiri.

Tiada ulasan: