Selasa, 28 Jun 2011

‘Road To Putrajaya’ hanya perang psikologi Pakatan, kata Muhyiddin

THE MALAYSIAN INSIDER

WASHINGTON – Tan Sri Muhyiddin Yassin yakin rakyat percaya bahawa perjuangan Barisan Nasional (BN) masih relevan dan tidak akan terjebak dengan perang psikologi Pakatan Rakyat kononnya akan menawan Putrajaya pada pilihan raya umum ke-13.

“Itu perang psikologi mereka mulakan untuk membetulkan fikiran rakyat bahawa tidak guna sokong BN kerana BN akan kalah. Dia main psikologi menang, sokonglah mereka dan mereka akan tubuhkan kerajaan,” katanya kepada wartawan Malaysia selepas melawat University Maryland di sini Isnin.

Timbalan perdana menteri (gambar) yang berada di sini bagi lawatan kerja empat hari bermula kelmarin berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Penasihat DAP, Lim Kit Siang yang dilaporkan berkata pembangkang boleh menawan 11 negeri pada pilihan raya umum akan datang.

Muhyiddin yang juga Timbalan Pengerusi BN dan Timbalan Presiden Umno berkata pembangkang boleh mendakwa mempunyai kemampuan untuk menang pada pilihan raya umum akan datang dan mendapat kerusi banyak tetapi yang membuat pilihan adalah rakyat.

“Mereka boleh kata mereka menang dalam pilihan raya umum dan dapat kerusi banyak tapi yang penting untuk BN teruskan agenda kita melalui janji dengan mereka yang berkaitan baik dalam bidang masyakarat, ekonomi, pendidikan, sosial dan sebagainya.

“Dalam satu sudut, kita lihat dalam keputusan pilihan raya kecil, termasuk (pilihan negeri) Sarawak, walaupun pembangkang buat pelbagai andaian seperti boleh ambilalih kerajaan, rakyat yang membuat keputusan dan menentukannya,” kata Muhyiddin dalam laporan Bernama Online hari ini.

Bagaimanpun, Muhyiddin mengingatkan adalah penting bagi BN meneruskan agenda demi kepentingan rakyat.

“Saya tahu cabaran bukan mudah. Pembangkang sudah ada cita-cita untuk tumbangkan kerajaan dan Putrajaya menjadi sasaran mereka. Bagaimanapun kita (BN) tidak boleh ambil mudah,” kata beliau lagi.

Muhyiddin mendakwa Lim sebenarnya bimbang BN sudah melangkah ke hadapan dengan transformasi politik dan ekonomi yang akan memberi impak besar.

“Pembangkang juga semakin bimbang ‘Road To Putrajaya’ mereka terbantut, jadi mereka buat perang psikologi. Saya yakin rakyat tidak akan terjebak,” katanya.

Tiada ulasan: