Sabtu, 22 September 2012

Pemuda Pas, Umno selesai adakan himpunan aman


SINAR HARIAN
 Pemuda Pas, Umno selesai adakan himpunan aman
Antara kain rentang yang dibawa peserta himpunan aman di Masjid Kampung Baru hari ini.
 
 Pemuda Pas, Umno selesai adakan himpunan aman
Khairy Jamaluddin sedang berucap. Hadir sama pemimpin Jati dan Perkasa.
 
Pemuda Pas, Umno selesai adakan himpunan aman
Antara yang menyertai bantahan secara aman di Masjid Putra Kangar semalam.
 
Pemuda Pas, Umno selesai adakan himpunan aman
Lebih 500 umat Islam berhimpun secara aman bagi membantah filem Innocence of Muslims di hadapan Masjid Jamek Taman Perling, Johor Bahru hari ini.
 
Pemuda Pas, Umno selesai adakan himpunan aman
Pemuda Pas, Umno selesai adakan himpunan aman
 
Pemuda Pas, Umno selesai adakan himpunan aman
Hujan tidak menghalang ratusan umat Islam di Pulau Pinang berhimpun bagi membantah tindakan menghina Nabi Muhammad SAW dan Islam.
 
Pemuda Pas, Umno selesai adakan himpunan aman
Sebahagian daripada para jemaah mengaminkan bacaan doa setelah menunaikan solat sunat hajat, hari ini.
 
[DIKEMAS KINI, 7 PETANG] KUALA LUMPUR - Pemuda Pas dan Pemuda Umno mengadakan himpunan aman memprotes filem dan karikatur menghina Nabi Muhammad SAW dan Islam di dua lokasi berbeza petang ini, sekali gus membaw ribuan rakyat berbilang kaum dan agama.

Himpunan yang berlangsung kira-kira sejam, di Masjid Kampung Baru dan pekarangan Kedutaan Amerika Syarikat (AS) berakhir tanpa sebarang insiden yang tidak diingini.

Demonstrasi protes juga diadakan di beberapa bandar utama di seluruh negara.

Di KAMPUNG BARU, seramai 3,000 orang peserta himpunan aman termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) turut serta dalam himpunan aman anjuran Pemuda Umno di hadapan Masjid Jamek Kampung Baru.

Penganjurnya, Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin merakamkan ucapan terima kasih kepada semua umat Islam dan bukan Islam yang turut serta dalam bantahan aman untuk mengecam tindakan pihak yang menghina agama sekaligus melanggar prinsip kebebasan bersuara yang diamalkan.

Menurutnya, perhimpunan tesebut bukan untuk mengecam rakyat Amerika Syarikat (AS) tetapi masyarakat yang tidak menghormati agama lain termasuk Islam, Hindu, Buddha dan juga Kristian.

"Terima kasih saya ucapkan kepada semua yang hadir untuk bersoladariti mengecam perbuatan biadap ini tanpa kira agama dan fahaman politik termasuk Pemuda Pas yang turut membuat himpunan hari ini.

"Kita berhimpun hari ini bukan nak bermusuh dengan orang bukan Islam dan rakyat AS tapi untuk mengutuk orang yang menghina agama sekaligus melanggar hak kebebasan bersuara.

Sementara itu, Lokman dan beberapa NGO lain termasuk Kelab Putera 1Malaysia,Presiden Kelab Putera 1Malaysia Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim,  Mursyidul Am Tibai Zahid Md Arip, dan Pertubuhan Peribumi Perkasa Malaysia, Datuk Ibrahim Ali juga dalam ucapannya  mengecam tindakan Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham yang menghina usaha umat Islam bagi membantah filem kontroversi tersebut.

Bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Hasan Ali berkata penyatuan umat Islam dan masyarakat Malaysia hari ini membentuk perpaduan ummah dan tidak takut untuk membantah serta mengecam tindakan jahat daripada pihak tidak bertanggungjawab mempersendakan agama.

"Kita hari ini berkumpul bukan dalam kumpulan kecil tapi kumpulan-kumpulan yang membentuk ummah bagi menentang musuh Islam dan orang yang menghina agama.

"Kita tak takut untuk bertindak dengan penghinaan itu," katanya yang juga Presiden Jati.

Perhimpunan aman itu turut dihadiri 13 NGO lain dan berkahir pada pukul 2.30 petang tanpa sebarang provokasi.

Pada pukul 1 tengh hari, ketibaan petubuhan badan bukan kerajaan (NGO) di pekarangan masjid bagi menurunkan tandatangan pada kain rentang yang bertulis "Kami membantah filem Innocence of Muslims" yang digantung pada pagar masjid.

Pada pukul 1.15 tengah hari, peserta mula mengambil tempat untuk mengerjakan solat Jumaat yang ternyata jemaah lebih ramai berbanding hari-hari biasa.

Selepas itu pada pukul 1.40 petang wakil bagi setiap NGO mula mengambil tempat di atas kenderaan bergerak yang digunakan sebagai pentas.

Ucapan permulaan dimulai oleh Exco Pemuda Umno, Lokman Adam yang juga jurucakap pada himpunan tersebut.

Beliau banyak menyentuh isu tujuan perhimpunan diadakanan.

Katanya,"jangan jadikan rakyat Amerika Syarikat (AS) sebagai musuh, kita perlu hormati setiap agama tak kira Islam, Buddha, Kristian atau Hindu.

"Hari ini kita kecam Google dan YouTube yang keluarkan video klip filem tersebut,".

Sementara itu, pada pukul 1.50 petang Mursyidul Am Tibai, Zahid Md Arip turut menyatakan kecaman terhadap penghinaan yang dilakukan Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham yang dikatakan menghina usaha umat Islam untuk mengadakan bantahan terhadap penghinaan agama Islam dan Nabi Muhammad SAW.

Dalam pada masa sama, poster yang bertulis "The United States Government has the responsibility to punish the markers of Innocence of Muslims" diedarkan kepada peserta himpunan aman.

Selepas itu, pada pukul 2 petang, Ibrahim menyatakan kebiadapan yang dilakukan oleh pemimpin DAP Perak tidak boleh dimaafkan.

Katanya, di Malaysia juga terdapat ejen-ejen yang mahu merosakkan agama Islam dan perkara itu perlu dibanteras segera.

Di himpunan bantahan aman, Khairy mengambil tempat bagi bersama menyatakan pendiriannya.

Pada pukul 2.40 petang peserta yang bersama NGO seramai 3000 orang bergerak meninggalkan perkarangan masjid sambil melaungkan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dengan keadaan aman tanpa sebarang provokasi berlaku.

Kawasan mulai lengang dan keadaan lalu lintas di kawasan masjid mula bergerak seperti biasa pada pukul 3 petang.

Di JALAN TUN RAZAK, Perhimpunan Ekspresi Hijau Kasih Nabi, yang dianggarkan disertai seramai 5,000 peserta berlangsung dengan aman bagi menunjukkan rasa tidak puas hati dan marah terhadap filem yang telah dihasilkan oleh penerbit filem kelahiran Mesir-Amerika Syarikat, Nakoula Basseley Nakoula.

Peserta yang telah berhimpun seawal jam 12 tengah hari di pekarangan masjid Tabung Haji itu telah mula berarak sehingga Kedutaan AS.

Bagaimanapun, kawalan ketat polis sejak dari awal lagi telah menyekat penyokong daripada menghampiri lebih dekat kedutaan AS.

Sebaik sahaja peserta perhimpunan yang telah berarak kira-kira 1 kilometer dari masjid, mereka telah melaungkan takbir serta selawat ke atas Nabi bagi menunjukkan kemarahan.

Sambil itu, peserta juga telah membawa sepanduk dan kain rentang bagi menentang dan mengutuk tindakan penerbit filem Innocence of Muslim dan karikatur dalam majalah satira Perancis Charlie Hebdo yang menghina Nabi dengan lukisan Nabi Muhammad serta dua karikatur yang menunjukkan baginda berbogel.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Cheras, ACP Mohan Singh Tara Singh berkata, pihaknya menganggarkan hanya kira-kira 3,000 peserta yang hadir pada himpunan tersebut.

Beliau yang mengetuai operasi itu memberitahu bahawa pihaknya berpuas hati dengan himpunan dianjurkan Pemuda Pas hari ini kerana peserta dikawal dengan baik oleh parti itu dan mengikut peraturan yang telah ditetapkan oleh polis.

"Tiada sebarang kejadian tidak diingini berlaku," ujarnya.

Malah beliau menyangkal dakwaan bahawa keadaan trafik di Jalan Tun Razak sesak akibat penutupan beberapa jalan susulan daripada demonstrasi terbabit.

"'Kita dah melencongkan laluan kenderaan kepada beberapa jalan, malah keadaan trafik masih terkawal," ujarnya lagi.

Di KANGAR, Pas Perlis menuntut Kerajaan Negeri mengadakan sidang khas Dewan Undangan Negeri (Dun) untuk mengeluarkan resolusi mengutuk penghinaan terhadap Nabi Muhammad SAW melalui filem Innocence of Muslims.

Timbalan Persuruhjayanya, Mohd Anuar Tahir turut memohon Kerajaan Malaysia menunjukkan prihatin dengan memanggil sidang tergempar di Parlimen untuk menunjukkan bantahan terhadap isu berkenaan.

Menurutnya, penghinaan itu tidak sepatutnya berlaku bukan sahaja terhadap Islam malah agama lain kerana ia adalah isu sensitif bagi semua penganut agama di seluruh dunia.

Turut hadir Ketua Dewan Ulama Pas Perlis, Idris Yaacob.

Di JOHOR BAHRU, lebih 500 umat Islam berhimpun secara aman bagi membantah filem ‘Innocence of Muslims’ di hadapan Masjid Jamek Taman Perling, hari ini.

Perhimpunan selepas solat Jumaat itu juga membantah tindakan sebuah majalah Perancis, ‘Charlie Hebdo’ yang menerbitkan kartun memaparkan Nabi Muhammad SAW.

Turut serta dalam perhimpunan itu adalah barisan kepimpinan dan ahli Pas negeri ini, Dewan Himpunan Penyokong Pas Johor, PKR, DAP Johor, Angkatan Belia Islam Malaysia dan Sekretariat Kebajikan Rangkaian Bekas Angkatan Tentera.

Timbalan Pengerusi DAP negeri, Norman Fernandez berkata, penyertaannya bersama ahli DAP lain yang bukan beragama Islam jelas membuktikan parti itu bukan anti-Islam seperti didakwa sesetengah pihak.

“Hari ini, kita bersama orang Muslim membantah dan mengecam penghinaan ke atas Islam dan kita perlu bersama tanpa mengira perbezaan agama mahupun politik.

“Saya seorang Kristian dan saya malu dengan tindakan pengarah filem, Sam Bacile ini. Kebebasan menganut agama tidak seharusnya disalah guna untuk menghina agama lain,” katanya ketika ditemui pada perhimpunan itu.
Pesuruhjaya Pas Johor, Datuk Dr Mahfodz Mohamed berkata, pihaknya berbangga dengan penyertaan umat Islam dan bukan Islam yang turut sama mengecam filem terbabit.

“Kita semua tidak dapat terima apa yang sudah dilakukan oleh pengarah filem ini. Jadi hari ini saya berbangga dengan kehadiran umat Islam berhimpun menyatakan rasa tidak berpuas hati terhadap apa yang sedang berlaku.

“Umat Islam tidak pernah menghina agama lain. Selaku umat Nabi Muhammad SAW, kita sendiri tidak pernah mencaci Nabi-Nabi lain. Saya mengucapkan syabas kerana kehadiran umat Islam ke perhimpunan ini,” katanya.

Sementara itu, bagi wakil Sekretariat Kebajikan Rangkaian Bekas Angkatan Tentera, Mohd Nazari Mokhtar berkata, penyertaannya dalam bantahan itu bertujuan menyuarakan kekesalan mereka apabila masyarakat Barat tidak prihatin terhadap sensitiviti umat Islam.

“Kami terpanggil untuk bersama dalam perhimpunan ini kerana mereka tidak menghormati agama lain. Kita mahu pihak berwajib mengambil tindakan sewajarnya ke atas mereka yang terlibat agar perkara ini tidak berulang pada masa akan datang,” katanya.

Perhimpunan yang bermula seawal jam 2 petang itu berakhir sejam kemudian dengan tindakan membakar bendera Amerika Syarikat dan Israel simbolik terhadap bantahan dibuat.

Di PULAU PINANG, ratusan umat Islam berkumpul di tiga masjid bagi memprotes filem dan karikatur menghina Nabi Muhammad SAW dan Islam.

Kira-kira 100 umat Islam dari pelbagai badan bukan kerajaan dan parti politik termasuk Pas dan Umno berhimpun di perkarangan Masjid Sheikh Eussof,Jalan Datuk Keramat bagi meluahkan rasa tidak puas hati mereka terhadap kebiadapan Koo Ham, penerbit filem dan sebuah majalah menghina Nabi Muhammad SAW.

Di Masjid Kapitan Keling, Kongres India Muslim Malaysia (Kimma) dan Liga Muslim Pulau Pinang terus menggesa Kerajaan AS dan Perancis mengambil tindakan terhadap kumpulan yang terlibat menghina agama Islam.

Difahamkan, satu lagi perhimpunan aman juga dilakukan di Masjid Jamek Jelutong yang turut disertai  bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Di IPOH, lebih 300 warga bandar raya mengaminkan bacaan doa setelah setelah selesai menunaikan solat hajat di dewan solat utama, Masjid Negeri Sultan Idris Shah II di Ipoh.

Solat hajat yang dilaksanakan sejurus selepas solat Jumaat itu difahamkan bertujuan untuk memohon perlindungan serta bantuan daripada ALLAH SWT untuk terus memelihara kesucian Islam daripada terus dihina serta diperkotak-katikkan oleh musuh-musuh Islam.

Selain itu solat hajat berkenaan juga dibuat demi untuk memohon keselamatan serta kesejahteraan umat Islam di seluruh dunia seperti di Kashmir, Palestin, Myanmar, Selatan Thailand, Afghanistan dan lain-lain.

Di KOTA BHARU,  seramai 2,000 hadir pada demonstrasi membantah tindakan menghina Nabi Muhammmad SAW diadakan di Dataran Ilmu pada jam 10.30 pagi tadi anjuran Pemuda Pas Negeri manakala Pas Kok Lanas turut menganjurkannya di Masjid Kok Lanas jam 2 petang tadi.

Di MELAKA, gambar dan patung Koo Ham turut dibakar di pekarangan Masjid Al Azim selepas solat Jumaat ketika kira-kira 100 orang mengadakan perhimpunan membantah filem Innocence Of Muslims.
Perhimpunan disertai pemimpin Umno negeri, Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI), Perkasa, Persatuan Sidang-Sidang serta NGO dari negeri ini.

Di NEGERI SEMBILAN, ahli Masjid Kariah Seberang Batu Hampar, Rembau turut tidak ketinggalan mengadakan himpunan aman dan bantahan filem Innocence of Muslims, selepas solat Jumaat. Malam tadi, ahli kariah turut mengadakan bacaan Yasin bagi memohon kesejahteraan umat Islam seluruh dunia berikutan kewujudan filem propaganda menghina Nabi Muhammad SAW.

Tiada ulasan: