Jumaat, 27 April 2012

Scorpenes dan wakil peguam hebat: Apakah rahsia yang disembunyikan oleh Najib dan Rosmah?

  Nawawi Mohamad, Wong Choon Mei, Malaysia Chronicle 
 

Adakah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menghantar wakil tertinggi peguam Umno ke Eropah untuk beberapa aktiviti berani yang terlampau dan secara senyap?

Setakat ini, dua versi telah melanda portal berita. Pertama, Shafee Abdullah berada di Australia menghadiri persidangan undang-undang antarabangsa seperti mana-mana peguam yang rajin dan baik akan lakukan. Kedua, dia kini berada di Eropah, besar kemungkinan Paris, di mana beliau telah ditugaskan untuk menjaga kepentingan PM Malaysia dan isterinya Rosmah Mansor berkaitan dengan skandal rasuah RM7.3bilion Scorpene.

Yang mana satu pun, Shafee hanyalah semata-mata bantuan yang disewa – orang gaji. Yang menariknya ialah, apakah perkara busuk yang Najib dan Rosmah ada dalam almari mereka yang tidak boleh disiarkan kepada umum?

Kenapa bukan Anifah atau Muhyiddin ...


Seperti kata pepatah, tiada asap tanpa api. Tiada tindak balas tanpa tindakan. Oleh yang demikian, disekeliling anda banyak tindak balas. Mengapa Najib perlu menghantar seseorang bagi tugasan yang agak pelik ini? Ia benar-benar seperti misi "James Bond" tetapi tanpa aksi, pistol dan gadis cantik dalam bikini dan garis leher yang panjang.

Atau sebaliknya, bukan sejak pembunuhan Altantuya Shaariibuu. Penterjemah Mongolia berusia 28 tahun itu mempunyai kecantikan yang menakjubkan, itu pasti, dan dia entah bagaimana terlibat dengan kes Scorpene seperti yang bakal didedahkan oleh ayahnya Shaariibuu Setev kepada mahkamah Perancis tidak lama lagi.

Pada zaman dahulu, tugasan seperti ini akan dilihat seperti Genghis Khan menghantar jeneral yang dipercayai untuk menyerang negara seterusnya yang beliau merancang untuk menakluk. Atau Henry VIII menghantar orang kepercayaannya untuk memeriksa prospek kejayaan mendapat isteri baru. Tetapi kerana nama Rosmah juga telah disebut oleh pemimpin PKR apabila mereka memberikan tugasan kepada Shafee, maka ia mestilah sesuatu di antara itu.

Kerana Malaysia tidak layak untuk menakluk mana-mana negara, tugasan yang dikatakan itu mesti berkaitan dengan sesuatu perkara yang sangat peribadi. Kebetulan, rakyat Malaysia, baru-baru ini ditipu untuk membayar bagi tetamu Najib semasa majlis pertunangan anak perempuannya, harus lebih berhati-hati dengan serangan yang besar kepada tabung simpanan mereka.

Jika ia adalah misi diplomasi, tentu Najib akan berpaling kepada Anifah Aman, Menteri Luar. Jika ia berkenaan politik, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri harus pergi.

Oleh kerana tiada berita berita ancaman terhadap Najib, anak-anaknya ataupun isterinya yang tidak popular, 'tugasan' tersebut tidak akan melibatkan hal peribadi mereka, keluarga atau keselamatan negara.Terdapat juga orang yang tertanya-tanya jika ia adalah'masalah kesihatan', tetapi melihat bagaimana montel dan baiknya kesihatan Najib dan Rosmah, itu tidak mungkin.

Jelas sekali hal peribadi yang sangat sensitif...


Mungkin petunjuk itu terletak pada hakikat bahawa Shafee adalah seorang peguam. Ya, seperti yang disaksikan oleh kebanyakan rakyat Malaysia, rahsia sudah dibongkar. Perbicaraan Scorpene Perancis akhirnya bermula. Najib, Menteri Pertahanan Ahmad Zahid Hamidi dan Abdul Razak Baginda adalah saksi utama yang akan dipanggil untuk berdiri atas sama ada penjual senjata Perancis DCN telah dibayar "wang khusus" sogokan haram pegawai-pegawai Malaysia bagi perjanjian kerajaan Malaysia untuk membeli 2 kapal selam Scorpene berharga RM7.3bilion.

Jadi jelas sekali Najib dan Rosmah mahu peguam mereka untuk mewakili mereka -seseorang yang diamanahkanuntuk menjawab semua soalan berkaitan bagi pihak mereka dan juga untuk membuat penafian yang perlu. Kerana ini melibatkan seorang ketua kerajaan, serangan ke atas Najib akan dilakukan dalam mahkamah tertutup dan sudah tentu, tiada apa yang akan dibuat awam. Seorang peguam berpengalaman seperti Shafee akan menetapkan ini sebagai satu syarat terlebih dahulu sebelum bersetuju untuk mengambil bahagian.

Tetapi mengapa Najib bersetuju dengan permintaan itu daripada mahkamah Perancis? Lihatlah cara yang angkuh di mana beliau dan Rosmah menunjukkan penghinaan terhadap proses di Malaysia apabila mereka menolak permintaan untuk mengambil pendirian saksi dalam perbicaraan Anwar Ibrahim.

Tiada daya tarikan di Perancis


Ah!Itulah secara ringkasnya, intipati bagaimana elit Umno melihat kehidupan. Mereka mempunyai dua perspektif. Di Malaysia, segala-galanya di bawah kawalan mereka, dari pihak polis, ke mahkamah dan media. Perasan tak, tiada bunyi dari Utusan, The Star atau media arus perdana yang lain tentang Shafee mengelilingi dunia mahupun mahkamah Perancis bersetuju dengan NGO Malaysia SUARAM bahawa ada alasan untuk menyiasat tuduhan rasuah dan sogokan.

Tetapi di Perancis, jika Najib mengabaikan panggilan untuk menjawab soalan berhubung dengan jualan DCN di mana beliau sebagai Menteri Pertahanan pada tahun 2002 telah mempersetujui, ia dengan segera akan menimbulkan tanda tanya. Syarikat diplomatik sudahpun berbisik tentang ketamakan dan kebodohan beliau. Ia pasti tidak lakukan untuk secara rasmi direkodkan bahawa Najib - PM Malaysia -gagal untuk bertindak balas kepada permintaan normal bahawa mana-mana orang yang BERTANGGUNGJAWAB, apa lagi seorang pemimpin, sanggup perlu bersetuju dengannya.

Tambahan lagi, apakah tujuan perbicaraan Perancis selain untuk mencari kebenaran atas nama ketelusan dan keadilan bagi masyarakat - dalam kes ini rakyat Malaysia - yang mungkin telah ditipu wang hasil titik peluh mereka dengan sebuah komplot yang tidak bertanggungjawab oleh pencuri besar-besaran.
 
Siapakah Najib bagi Sarkozy atau seluruh dunia?


Tetapi mengapa Najib tidak mendapatkan bantuan kerajaanPerancis. Presiden Nicholas Sarkozy sendiri telah dikaitkan dalam tawaran senjata DCN yang lain. Tambahan lagi, Najib adalah raja perniagaan "saya garu belakang anda, anda garu belakang saya". Pengundi di pilihanraya kecil di Malaysia pun, Najib tanpa segan silu boleh mengatakan perkara-yang sama, jadi mengapa tidak meminta tolong Sarkozy nun Perancis yang sudah pasti memahami tekanan rakan sejawatnya dari Malaysia disebabkan pengalaman beliau sendiri baru-baru ini.

Terdapat beberapa jawapan kepada soalan ini. Pertama, Sarkozy tidak mahu dicemari lagi dengan kotoran DCN. Konglomerat Perancis telah terlibat dalam tawaran gelap yang terlalu banyak. Kematian misteri telah berlaku kerana saiz daripada rasuah yang ditawarkan adalah begitu besar, orang-orang yang menerima kemurahan hati itu akan melakukan 'apa saja' untuk bergantung ke atas kekayaan mereka yang baru tetapi kotor.

Sarkozy telah pun ditampar di pergelangan tangan dan jika dia mahu terus menjadi presiden Perancis, yang sudah tentu dia mahu, mengapa dia harus melibatkan diri? Lebih-lebih lagi siapa itu Najib? Sarkozy tidak akan membuang masa dan reputasi kepada orang yang dia tidak berapa kenal dan yang sama sekali tidak mempunyai reputasi di arena antarabangsa.

Mengapa terlalu berahsia jika tidak bersalah?


Tidak kira berapa banyak wang rakyat Malaysia Najib belanjakan atas perunding awam antarabangsa, dia tidak mungkin setaraf lawannya Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang dikenali jauh dan luas dan dihormati sebagai reformis. Malah Nelson Mandela mengirim salam dan jemputan peribadi kepada Anwar dan keluarganya apabila pemimpin Malaysia tersebut dibebaskan dari pemenjaraan pada tahun 2004 yang dikenakan oleh bekas bosnya Mahathir Mohamad.

Masalahnya, jika Najib benar-benar tidak bersalah dan mahkamahPerancis tidak mempunyai sebarang bukti kerana orang bawahannya yang terdesak sebarkan ke koridor Putrajaya - mengapa tidak Najib umumkan kepada dunia bahawa dia sedang menghanta rseorang peguam untuk menjelaskan perkara itu? Mengapa tidak Perdana Menteri Malaysia membuat pengisytiharan awam bahawa beliau tidak bersalah dan perkara sebenar akan dibuat jelas dalam perbicaraan Perancis itu?
Itulah protokol yang betul dan dia akan dihormati kerana mempunyai integriti moral untuk berdiri di atas kebenaran. Sebaliknya, Najib Razak berahsia menghantar peguam "James Bond" pada misi misteri. Jika Najib tidak bersalah, dia tidak perlu takut kerana dia tidak mempunyai sebarang perkara untuk disembunyikan.

Jadi, sedih untuk dikatakan, ini adalah satu lagi keterangan terhadap perdana menteri Malaysia dan isterinya. Tingkah laku dan ketakutan jelas mereka sendiri sudah menunjuk kepada mereka.

Duit, duit, duit


Akhir sekali, mengapa ianya dinyatakan dalam laporan berita bahawa peguam Umno akan pergi ke beberapa bandar termasuk New York, London, Dubai, Paris dan Basel? Sekarang, ini adalah MENARIK. Anda lihat, New York, London dan Dubai adalah pusat kewangan dunia dan Basel terletak di mana sempadan Switzerland, Perancis dan Jerman bertemu.

Mungkinkah Najib terlibat dalam beberapa transaksi kewangan atau selain itu? Basel adalah 1 bandar yang agak strategik untuk peguam berada dalamnya. Sebagai contoh, peguam Najib sendiri boleh menghadiri mahkamah di Paris dan kemudian pergi kepada yang bank Switzerland untuk menyemak akaun anak guamnya - mungkin untuk mendapatkan beberapa wang tunai untuk membiayai perbelanjaannya.

Sesetengah ahli-ahli pembangkang telahpun mengesyaki Najib kerana cuba untuk menggunakan wang tunai untuk mendapatkan beberapa manfaat daripada pihak berkuasa Perancis, terutamanya pegawai DCN supaya tidak mengaitkan beliau dan rakan-rakannya seperti Razak Baginda.

Namun orang lain pula berfikir Najib cuba untuk berbaik dengan bapa Altantuya supaya bekas profesor university itu tidak mendedahkan perbuatan buruknya. Ingat, bapa Altantuya telah melihat gambar anak perempuannya dengan Najib dan Baginda. Beliau berkata bahawa dia telah datang ke Malaysia untuk berjumpa dengan Najib sahaja. Dukacita dikatakan, dia telah dibunuh kerana dia didakwa terlalu untuk mendapatkan bahagiannya daripada rampasan Scorpene.

Ditahan!


Malah, terdapat beberapa tekaan liar bahawa Najib sedang menimbangkan untuk pergi ke luar negara bagi mengasingkan diri. Tetapi ini tidak masuk akal kerana pada masa ini, beliau bebas untuk pergi ke mana-mana di dunia. Hanya letakkan jawatan dan pergi. Tiada siapa yang akan menghalangnya dan dia boleh pergi ke mana saja dia suka.

Apapun hasil percubaan Perancis terhadapnya, Najib dan keluarga dialu-alukan di Kazakhstan, yang diperintah oleh diktator yang bahkan lebih banyak skandal tercemar dan di mana keluarga Najib mempunyai saudara mara melalui perkahwinan.

Tetapi peluang yang besar ialah jika Najib pergi ke Perancis dan Mongolia, beliau mungkin akan ditangkap.Malaysia Chronicle

Tiada ulasan: