ZALINAH NOORDIN
Norhana menyusun bahulu dan kuih raya lain yang dijual di kedainya. Foto TRP/ Zalinah Noordin
PULAU PINANG- Ketika Aidilfitri hanya berbaki lagi lima hari, tempahan kuih bahulu masih tanpa henti, juadah hari raya sepanjang zaman yang bagaikan wajib dihidang setiap isi rumah.
Sejak beberapa minggu lalu, Norhana Mohd
Noor, 42, telah menerima tempahan tidak lebih daripada 30,000 biji kuih
bahulu dan dia menjangkakan lebih banyak menjelang hari raya.
Sejak 20 tahun lalu, apabila Raya kian
hampir, Norhana sibuk menyiapkan tempahan bagi kuih bahulunya yang
terkenal, resipi turun temurun daripada emaknya.
“Pada zaman emak saya dulu, tempahan tiba
sehingga raya semakin hampir dan ketika itu hanya berharga RM12. Emak
buat bahulu untuk jualan dan perlahan-lahan berkembang menjadi
perniagaan dari rumah yang menguntungkan.
“Dulu, emak buat bahulu di dapurnya
menggunakan dapur arang tetapi kini, kami sudah perluaskan, menggunakan
mesin namun, masih mengekalkan resipi sama,” katanya ketika ditemui di
kedai, Zana Bahulu di Mengkuang Titi.
Kata Norhana, populariti kuih bahulu
ibunya menyebabkan beliau mempunyai pelanggang `turun temurun’ yang
mewarisi tempahan daripada orang tua mereka dan sanggup datang dari jauh
semata-mata untuk membeli bahulu di kedainya.
“Kami juga ada pelanggang baru yang
membeli terus dari kedai setiap hari. Namun, kebanyakan pelanggan kami
adalah pelanggan tetap,” kata Norhana.
Dia mendedahkan rahsia menghasilkan bahulu cerah dan gebu adalah pada proses campurannya.
“Ini adalah bahagian paling membosankan
apabila anda harus memastikan bahan-bahan dipukul dengan betul secara
berterusan bagi mendapatkan tekstur yang dikehendaki.
“Satu lagi keistimewaan bahulu kami
adalah dibakar segar setiap hari tanpa bahan pengaet tetapi jika
disimpan baik, ia kekal sehingga beberapa minggu,” kata Norhana.
Untuk menghasilkan 30,000 biji bahulu
setiap hari, 2,000 telur digunakan selain dua guna tepung dan lima guna
gula dicampur dalam tiga penggaul besar, sebelum dibakar dalam enam
pembakar.
Kata Norhana: “Kami turut membekalkan kuih bahulu kepada peniaga.”
Beliau mengendalikan kedainya sendiri
bersama suami sambil dibantu ahli keluarga lain di bahagian dapur,
bermula proses campuran bahan sehingga peringkat akhir, pembungkusan
produk.
Dengan menawarkan harga RM9 sekotak
membabitkan 30 biji bahulu, Zana Bahulu juga menyediakan perasa
strawberi, coklat selain nenas berdasarkan permintaan.
Selain itu, kedainya turut menyediakan pelbagai biskut raya seperti tart nenas, biskut almond dan semperit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan