Ahad, 31 Mac 2013

DAP turut janji sedia peluang saksama masyarakat India

Roketkini.com.

Ikuti wawancara eksklusif Editor Roketkini.com, Noor Jaafar dan jurugambar Muhamad Afendy dengan Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago mengenai peluang pendidikan dan pekerjaan di kalangan masyarakat India di Malaysia.

Profil
Nama: Charles Santiago
Umur: 53 tahun
Jawatan: Ahli Parlimen Klang
Jawatan dalam parti: Ahli DAP
Pendidikan: BA dalam Seni Liberal dan MA dalam ekonomi dari New School for Social Research, New York, USA.
Keputusan PRU 2008 Parlimen Klang: Charles Santiago (DAP) mengalahkan Ch’ng Toh Eng (MCA) dengan majoriti 17,701 undi.


Apa pandangan Charles Santiago mengenai peluang Pakatan Rakyat (PR) khasnya kerusi yang akan ditandingi DAP pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) nanti.

Bagi saya DAP tidak menghadapi masalah untuk mengekalkan kerusi yang dimenangi di Selangor pada PRU-13 nanti dan sekaligus membolehkan PR kekalkan memerintah negeri termaju itu.

Tambahan pula kebelakangan ini rakyat sudah dapat membezakan antara kerajaan yang memperjuangkan nasib rakyat dengan kerajaan sebelum ini yang menipu dan membolot harta rakyat untuk kepentingan mereka.

Walaupun saya baru terbabit dalam politik dan pertama kali bertanding dan memenangi Pilihan Raya Umum 2008 bagi kerusi Parlimen Klang, DAP tidak ada masalah untuk mengekalkan kerusi berkenaan serta berusaha memenangi lebih banyak kerusi yang ditandingi kerana semua kaum di Selangor semakin yakin dengan perjuangan PR.

Apa perbezaan antara perjuangan DAP atau PR dengan BN sebelum ini bukan setakat di Selangor malah di Malaysia keseluruhannya dalam membela nasib semua kaum di negara ini.

Saya dapat BN yang sudah begitu lama memerintah negara iaitu sejak 56 tahun lalu, tetapi tidak nampak parti itu memperjuangkan nasib semua kaum di negara ini berbeza dengan dasar perjuangan PR dan DAP yang mementing kesaksamaan kepada semua kaum di negara ini.

BN menerusi MIC hanya membela segelintir kaum India sedangkan masih ramai lagi rakyat yang miskin, begitu juga dengan UMNO yang memperkayakan kroni begitu dengan MCA.

Saya lihat masih ramai masyarakat India di negara yang miskin yang memerlukan pembelaan DAP dan PR, begitu dengan bangsa lain di seluruh negara, terutama dari segi peluang pekerjaan dan pendidikan.

Orang India yang miskin tidak ada peluang melanjutkan pengajian mereka ke sekolah menengah dan vokasional untuk mendapatkan kemahiran menyebabkan mereka terpaksa kekal mewarisi kerja ibu bapa mereka di sektor perladangan dan tinggal di kawasan pedalaman.

Sebab itu DAP sebuah parti berbilang kaum terpaksa turut memperjuangkan nasib mereka dengan menyediakan lebih banyak peluang belajar di sekolah menengah dan vokasional bagi membolehkan mendapat kemahiran dan bekerja di sektor lain yang lebih baik.
 
Bagaimana Saudara Charles akan mengatasi perkara itu?

Kita akan berusaha mengatasi masalah itu dengan menyediakan peruntukan tambahan dan menaiktaraf kemudahan infrastruktur di semua sekolah Tamil supaya kaum India mendapat pendidikan yang lebih tinggi dan peluang pekerjaan yang lebih baik.

BN gagal dalam pentadbirannya dan membela kaum India menyebabkan masyarakat India terus terpinggir dan kekal tinggal di ladang dan yang tinggal di bandar pula menjadi penduduk miskin di bandar yang tinggal di rumah setinggan kerana tidak mampu membayar sewa rumah yang mahal.

Gejala kemiskinan itu harus ditangani kerajaan sebagai yang sedang dilakukan kerajaan Negeri Selangor dan Pulau Pinang. Kerajaan Pakatan Rakyat yang memerintah Selangor dan Pulau Pinang sedang lakukan untuk mengatasi kemiskinan rakyat.

Kerajaan PR Selangor menyediakan RM4 juta untuk menaik taraf sekolah Tamil dan sejak memerintah sudah RM25 juta dibelanjakan untuk menaiktaraf sekolah Tamail di negeri ini, perkara yang sama juga dilakukan di Pulau Pinang.

Manisfesto Pakatan Rakyat juga menyediakan peluang sama rata kepada semua kaum di Malaysia, termasuk dalam bidang pendidikan, peluang pekerjaan, ekonomi dan perumahan. PR jika berjaya memerintah Malaysia akan memastikan tidak ada rakyat yang akan dianaktirikan, sebalik memberikan kesaksamaan kepada semua kaum di negara ini.

Apakah masalah dan cabaran yang dihadapi PR dan DAP dalam menghadapi PRU-13 nanti.

Kita mencabar Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) melakukan pembersihan dalam senarai pemilihnya untuk PRU-13, bagi menjamin pilihan raya diadakan secara bersih, adil dan telus.

Dalam kawasan Parlimen Klang, terdapat kira-kira 6,000 pemilih yang diragukan yang memerlukan SPR melakukan pembersihan, termasuk ada rakyat Malaysia yang menetap di luar negara dan didaftar sebagai pemilih tanpa pengetahuan pemilih berkenaan sendiri.

Ramai pengundi yang didaftarkan di Selangor dipindahkan ke negeri lain tanpa pengetahui pengundi berkenaan, tidak termasuk lebih 60 pemilih didaftar menggunakan alamat sama di sebuah rumah di Pandamaran, Klang.

Purata tidak kurang lapan kes seminggu diadukan kepada SPR untuk membersihkan daftar pemilih. – Roketkini.com.

Tiada ulasan: