Jumaat, 17 Mac 2017

Najib Gila!! Jual Rumah RM 47k Di Tengah KL

Suara Kebenaran

Majoriti pakar hartanah dan nilaian semasa hari ini mengutuk tindakan Najib menjual 1Razak Mansion di tengah-tengah segitiga ekonomi Kuala Lumpur, pada harga yang cukup tidak munasabah RM 47,000, bila mana nilai pasaran di kawasan itu melebihi RM 1 juta dan ke atas.

Harga itu merugikan wang kerajaan kerana kos membina 1Razak Mansion sahaja, berkali ganda lebih mahal dari itu, belum sebut nilai tanah lagi.  Selain itu, 1Razak Mansion juga boleh menyebabkan nilai hartanah di kawasan sekitar turun mendadak kerana beberapa faktor.

Antaranya, sekalipun hartanah mewah dibina di kawasan sekitar 1Razak Mansion, ia tidak akan berjaya dijual kerana pembeli terpaksa berjiran dengan golongan kurang bermampuan yang menetap di 1Razak Mansion – atas ehsan kerajaan.  Keadaan ini akan menjejaskan prestige mereka, dah beli hartanah berjuta-juta, berjiran pula dengan orang miskin.

Bagaimana dengan risiko keselamatan, privacy dan sebagainya?  Ini semua tidak langsung difikirkan Najib.
Najib sebelum ini turut melakukan perkara hampir sama dalam kes Residensi Kerinchi.  Lebih teruk lagi, rumah di kawasan itu diberi secara percuma sebagai pampasan kepada flat Kerinchi yang dirobohkan.  Tetapi tidak mengapalah kerana lokasi Residensi Kerinchi tidak bernilai tinggi seperti mana 1Razak Mansion.

Majoriti penilai hartanah ini akan berjumpa dengan wakil rakyat Pakatan Harapan supaya perkara ini dapat disuarakan di Parlimen.  Najib seharusnya meniru contoh kerajaan Penang.  Kerajaan Penang memastikan semua hartanah di kawasan pulau sentiasa bernilai tinggi dan sebarang elemen yang boleh menurunkan nilai pasaran, akan dipindahkan ke tanah besar atau Kedah secara sistematik

Tiada ulasan: