WAWANCARA | Pulau Pinang akan menjadi tuan rumah pada Sidang Kemuncak Makanan Laut Dunia 2019 (WSC) yang akan dihadiri kira-kira 350 perwakilan bulan depan.
Bagaimanapun negeri itu kini berhadapan dengan isu apabila kira-kira 50,000 ikan dilaporkan mati di perairan Teluk Bahang.
Ditanya bagaimana kerajaan negeri akan dapat mengendurkan isu berkenaan, Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow mengakui adalah mustahil untuk berbuat demikian.
"Kami tidak dapat sembunyikan rasa malu kami, seperti yang dilaporkan dan dibincangkan dalam media sosial," kata Chow kepada Malaysiakini dalam wawancara baru-baru ini.
"Sudah tentu mereka akan melihat impak alam sekitar terhadap makanan, terutamanya bekalan makanan laut. Jadi ia menjadi peluang yang baik untuk kita belajar dari para pakar dunia mengenai bagaimana menangani masalah yang kita hadapi di Pulau Pinang,"katanya.
Chow berkata pakar dari Universiti Sains Malaysia misalnya bekerja keras untuk mengenal pasti punca kematian ikan-ikan berkenaan.
"Mereka memaklumkan perkembangan terkini kepada exco alam sekitar Phee Boon Poh dari semasa ke semasa. Mereka tidak berpuas hati dengan sampel dan keputusan yang mereka dapati dan terus mencari jawapan," katanya.
Minggu lalu, Phee (gambar) mengesahkan kehadiran logam berat
dalam kandungan air laut, tetapi berkata ia tidak berlebihan dan
selamat untuk digunakan.
Exco itu juga mengumumkan bahawa kerajaan negeri akan menubuhkan pasukan petugas yang akan membangunkan data asas mengenai kualiti air dalam tempoh 18 bulan.
Pada 15 Ogos lalu, Pengerusi Persatuan Nelayan Pulau Pinang, Nazri Ahmad menggesa kerajaan negeri memulihkan semula air laut yang dikatakan tercemar akibat projek penambakan negeri.
Mendakwa pencemaran air laut akibat sisa penambakan, Nazri berkata keadaan itu mengakibatkan kekurangan sumber laut seperti ikan, udang dan ketam sepanjang dua tahun lalu.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.