Sabtu, 26 Jun 2021

Malaysia akan terima 1 juta dos vaksin AstraZeneca dari Jepun

ainulillia

Penghantaran terus ke negara jiran Asia bulan ini dilakukan di luar COVAX

TOKYO – Jepun, hari ini mengatakan bahawa ia akan menghantar dua juta dos tambahan vaksin AstraZeneca Plc COVID-19 ke Taiwan dan Vietnam.

Pada masa sama, ia memaklumkan bahawa pengaturan sedang dibuat untuk menghantar satu juta dos masing-masing ke Thailand, Malaysia, Indonesia dan Filipina.

Sumbangan secara langsung itu, yang bakal membantu Jepun meningkatkan pengaruh diplomatiknya di Asia, muncul ketika negara-negara kaya giat memberikan lebih banyak dos kepada program Akses Sejagat Vaksin COVID-19 (COVAX) untuk menutup kekurangan 200 juta dos.

Jepun telah menjanjikan sejumlah USD$1 bilion (RM4.16 bilion) dan 30 juta dos vaksin untuk COVAX dan mengatakan penghantaran terus ke negara jiran Asia bulan ini dilakukan di luar COVAX untuk mempercepat urusan.

Jepun memberikan 1.24 juta dos kepada Taiwan dan satu juta kepada Vietnam bulan ini dan merancang untuk berkongsi tambahan satu juta dos masing-masing dengan kedua-duanya.

Sebelum ini, Taiwan telah menuduh China menyekat aksesnya untuk mendapatkan vaksin asing, yang dinafikan oleh Beijing. 

Pulau itu, yang dituntut oleh China sebagai wilayahnya sendiri, juga menerima 2.5 juta dos vaksin dari Amerika Syarikat bulan ini.

Jepun menggunakan 120 juta dos vaksin AstraZeneca yang telah dimilikinya, kerana ia tidak mempunyai rancangan segera untuk menggunakan vaksin itu di negaranya di tengah kebimbangan yang berlanjutan berkenaan laporan antarabangsa mengenai pembekuan darah.

Menteri Luar Negeri, Toshimitsu Motegi mengatakan pada hari Jumaat bahawa Jepun akan mula menyediakan 11 juta dos secara keseluruhan ke wilayah-wilayah termasuk Asia Tenggara, Asia Barat Daya dan kepulauan Pasifik melalui COVAX mulai pertengahan Julai. – Agensi

Tiada ulasan: