Ahad, 13 Mei 2018

Wong Chen pertahan Rafizi berani bela PKR

MALAYSIAKINI

   
Anggota Parlimen Subang Wong Chen hadir mempertahankan Rafizi Ramli, yang dikritik hebat selepas mendakwa Tun Dr Mahathir Mohamad tidak berbincang dengan PKR sebelum melantik tiga menteri hari ini.

Wong berkata Rafizi berbuat demikian kerana tidak mahu pentadbiran Mahathir bermula dengan langkah yang salah, justeru berani menyatakan teguran kepada perdana menteri.

"Dan kerana itu dia dicerca kebanyakan di kalangan anda. Sikap tidak mempersoalkan autoriti yang tidak sihat inilah punca utama mengapa kita membenarkan Najib dan Rosmah memerintah kita selama sembilan tahun," katanya di Facebook malam ini.

Dalam sidang media petang tadi, Mahathir mengumumkan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng sebagai menteri kewangan, Presiden AMANAH Mohamad Sabu sebagai menteri pertahanan,
manakala Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai menteri dalam negeri.

Menurut Perlembagaan Persekutuan, pelantikan menteri kabinet dibuat Yang di-Pertuan Agong dengan nasihat daripada perdana menteri.

Rafizi bagaimanapun mendakwa Mahathir tidak berunding dengan PKR berhubung perkara itu, bertentangan dengan Pakatan Harapan yang mengutamakan konsensus.
Wong berkata PKR adalah parti terbesar dalam kerajaan baru, dengan 47 anggota parlimen dan seorang anggota parlimen bebas yang bersepakat dengan parti itu.

Justeru, katanya, apabila tiada portfolio diumumkan untuk PKR, Rafizi menyuarakan bantahannya.

"Belum ada untuk PKR, parti terbesar dalam HARAPAN? Jadi apakah tindakan Rafizi yang salah di pandangan orang ramai?

"Beliau menyatkan kebenaran bahawa pelantikan dibuat tanpa restu PKR. Kemudian beliau beritahu Dr Mahathir akan bertemu Anwar di hospital untuk mendapatkan pandangannya dan berharap mereka akan dapat meperbetulkan isu ini," katanya.

Malaysiakini difahamkan Mahathir telah bertemu Anwar di Hospital Rehabilitasi Cheras dan meninggalkan hospital itu pada kira-kira 7 petang tadi tanpa bertemu media.

Dalam sidang media hari ini, Mahathir turut berkata kesemua empat parti komponen HARAPAN masing-masing diminta menghantar tiga nama, bagi baki tujuh kementerian yang belum diumumkan.

Kementerian itu adalah Kementerian Pendidikan; Kementerian Pembangunan Luar Bandar; Kementerian Ekonomi; Kementerian Kerja Raya; Kementerian Pengangkutan; Kementerian Multimedia, Sains dan Teknologi; dan Kementerian Luar Negeri.

Tiada ulasan: