Sabtu, 12 Ogos 2017

Tak salah Syed Azman sertai program Amanah - Raja Kamarul

Oleh Ainor Rahim
Post PicSHAH ALAM: Amanah Terengganu mengalu-alukan kehadiran ADUN Batu Burok, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi mahupun mana-mana ahli PAS pada program anjuran Pakatan Harapan (PH) khususnya di negeri itu.

Malah Pengerusinya Datuk Raja Kamarul Bahrin Raja Ahmad, turut mengesahkan tindakan Syed Azman yang dikatakan mula 'berjinak-jinak' dengan parti serpihan PAS itu.

Ujar beliau, perkara itu tidak sepatutnya dijadikan satu isu ekoran agenda pembangkang masih membawa satu matlamat yang sama iaitu menumbangkan Umno-Barisan Nasional (BN).

"Kita ini luar daripada kerajaan. Amanah luar daripada kerajaan dan PAS pun luar daripada kerajaan. Jadi saya rasa tiada salahnya kalau Syed Azman sebagai orang luar dari kerajaan, pembangkang lah kan.

"Jadi saya tidak nampak apa-apa kesalahan. Jadi dia pun dialu-alukan pada ahli-ahli pembangkang lain daripada PAS atau mana pun untuk menyertai ceramah kita ataupun program kita. Saya rasa ini adalah satu perkembangan sihatlah," katanya kepada Antarapos hari ini.

Beliau turut mengakui Amanah Terengganu banyak berkongsi pentas bersama Syed Azman.

"Memanglah, dia bersama dengan dengan saya sepentas di Terengganu baru-baru ini. Ceramah Amanah, ceramah NGO, bersama Rafizi di bawah Invoke, Amanah. Jadi itu memang kita tahu lah. Dia nak datang dan kita pun jemput dia.

"Itu memang kita pernah buat ceramah bersama. Bukan hanya ceramah, kita pun pernah buat PC bersama. Dalam kebelakangan bulan ini memang kita ada buat," katanya.

Dalam pada itu, mengulas isu tersebut Kamarul turut berkata pimpinan Amanah juga menantikan pengisytiharan terkini dibuat wakil rakyat PAS itu bagi menjawab segala persoalan.

"Hanya dia lah berhak membuat kenyataan tentang kecenderungan dia. Kecenderungan dia nak bersama dengan parti mana. Memanglah nampak kecenderungan dia untuk menentang Barisan Nasional (BN) habis-habisan.

"Mungkin dia selesa dengan kita kerana kita memang tidak pernah tukar haluan, tukar matlamat untuk menjatuhkan kerajaan BN. Jadi, saya rasa mungkin di atas 'selera' yang sama dan juga matlamat sama dia lebih mesra dengan kita," tambahnya lagi.

Terdahulu, pimpinan PAS Terengganu mempersoalkan tindakan Syed Azman yang sering dilihat hadir ke program anjuran Pakatan Harapan (PH) kebelakangan ini.

Tindak-tanduk Syed Azman juga dikritik setelah dianggap mirip dengan tindakan Ahli Parlimen Pokok Sena, Mahfuz Omar yang turut aktif hadir ke program yang dianjurkan Amanah mahupun PH.

Bagaimanapun, Pesuruhjaya PAS Terengganu, Datuk Husin Awang menganggap tindakan Syed Azman 'berjinak' dengan Amanah tidak akan menjejaskan parti itu sama sekali.

Sebaliknya, beliau menegaskan ia hanya akan merosakkan peribadi wakil rakyat PAS itu yang sering dilihat hadir ke program anjuran PH.

Sehingga kini, tiada sebarang tindakan susulan diambil PAS berhubung perkara itu.

Tiada ulasan: