Jumaat, 14 Julai 2017

Najib sedih pembangkang tuduh kerajaan zalim

MALAYSIAKINI


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata beliau kecewa apabila pembangkang menuduh kerajaan pusat mengabaikan peruntukan kepada negeri-negeri pembangkang iaitu Kelantan, Pulau Pinang dan Selangor.

"Kerajaan sedih pembangkang tidak menceritakan perkara sebenar, malah menuduh kerajaan zalim dan mengabaikan negeri pembangkang.

"Pakatan pembangkang sering mengutarakan isu yang dikitar semula walaupun kerajaan telah berkali-kali menjawabnya," kata Najib dalam satu kenyataan disiar di blog beliau hari ini.

Menurut perdana menteri, setiap tahun kerajaan memperuntukkan sejumlah dana untuk setiap negeri, termasuk negeri yang ditadbir pembangkang.

"Pemberian dana tersebut diberi mengikut bilangan penduduk, penyelenggaran jalan raya negeri, pemberian tahunan PBT, pemberian kerana kekurangan akaun mengurus, dan lain-lain. Malah jumlah pemberian ini meningkat setiap tahun.

"Pada tahun 2015, jumlah pemberian kepada seluruh negeri adalah sebanyak RM6.74 bilion," ujarnya.

Menurutnya dari tahun 2011 hingga 2015, Kelantan menerima kira-kira RM1.94 bilion, termasuk RM378.85 juta peruntukan disebabkan kekurangan akaun mengurus.

"Manakala Pulau Pinang menerima RM950.44 juta untuk tempoh yang sama. Selangor pula menerima RM3.63 bilion termasuk pemberian khas sebanyak RM25.81 juta setiap tahun.

"Jumlah ini tidak termasuk projek kerajaan persekutuan yang bernilai berbilion-bilion ringgit di negeri-negeri tersebut seperti pembinaan sekolah, hospital, jalan raya, rumah mampu milik, projek perumahan rakyat, pejabat polis dan lain-lain lagi," katanya.

Sehubungan itu beliau menyarankan kepada pemimpin pembangkang agar tidak menuduh kerajaan tanpa bukti.

"Kerajaan sentiasa prihatin terhadap rakyat Malaysia tidak kira di negeri pembangkang atau negeri yang ditadbir oleh Barisan Nasional," katanya.

LIHAT VIDEO DI SINI

Tiada ulasan: