Khamis, 22 Jun 2017

Sarawak setuju laksana cukai pelancongan

MALAYSIAKINI


Sarawak akhirnya menerima pelaksanaan cukai pelancongan baru yang berkuatkuasa mulai 1 Julai ini.

Menurut portal Berita Harian, persetujuan itu disahkan oleh menteri pelancongan negeri, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah pada sidang media di pejabatnya, di Kuching, hari ini.

Sarawak pada 12 Jun lalu mengumumkan menarik diri daripada Lembaga Pelancongan Malaysia berkuat kuasa serta-merta.

Dalam kenyataan dikeluarkan Pejabat Ketua Menteri Sarawak, keputusan itu dibuat selepas kerajaan negeri berpendapat penyertaan dalam lembaga itu mempunyai pertindihan tugas serta peranan dengan Lembaga Penggalakan Pelancongan Sarawak.

Keputusan berkenaan diumum sehari selepas Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Nazri Aziz, menggelar Abdul Karim sebagai menteri "setahun jagung".

Kenyataan Nazri itu dibuat sebagai reaksi beliau kepada gesaan Abdul Karim agar kerajaan persekutuan menangguhkan pelaksanaan cukai pelancongan yang bakal berkuatkuasa 1 Ogos depan.

Karim turut menyebut mengenai Perjanjian Malaysia dalam meminta cukai itu ditangguhkan di Sabah dan Sarawak.

Nazri bagaimanapun berkata, Karim tidak memahami perkara itu apabila mengatakan cukai berkenaan seharusnya menjadi urusan negeri.

Kenyataan Nazri itu mengundakan kemarahan pemimpin Sabah dan Sarawak yang terus membidasnya.

Bagaiamapun Nazri berkata, beliau tidak peduli apa yang dikatakan pemimpin berkenaan terhadapnya dan mengisytiharkan dirinya sebagai anak jantan.

"Ini antara saya dengan dia, mengapa nak bawa satu negeri terbabit sama? I am a jantan (man), OK?

"Biar dia jawab. Jadilah lelaki dan jawab. Saya mahu Abdul Karim jawab saya.

"Jangan jadi pengecut dan libatkan orang lain. Jawab sendiri," katanya.

Susulan itu, pada 15 Jun, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan bahawa perkara itu telah dibincang dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memutuskan perkara itu diselesaikan dan semua pihak tidak lagi mengeluarkan kenyataan berkenaan isu tersebut.

Kerajaan sebelum ini memutuskan untuk melaksanakan cukai pelancongan yang akan menyaksikan kadar antara RM2.50 dan RM20 untuk penginapan semalam dikuatkuasakan bermula 1 Julai depan.


Tiada ulasan: