Jumaat, 23 Jun 2017

Proton-Geely Akhirnya Meterai Perjanjian

Shazana Fauzi

Proton


KUALA LUMPUR: DRB-Hicom Bhd hari ini menandatangani perjanjian muktamad dengan Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd dengan penjualan 49.9 peratus kepentingan dalam Proton Holdings Bhd kepada syarikat yang berpangkalan di China.

Majlis menandatangani perjanjian itu disaksikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Najib kemudian melancarkan SUV pertama Proton, berdasarkan model terlaris Geely, Boyue.

Turut hadir ialah Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Johari Abdul Ghani, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed, Duta Besar China ke Malaysia Dr Huang Huikang, Utusan Khas kepada China Tan Sri Ong Ka Ting dan pengerusi DRB-Hicom Tan Sri Dr Mohd Khamil Jamil .

Pada 24 Mei, DRB-Hicom menandatangani perjanjian dengan pembuat kereta China Geely Holding, yang juga memiliki Volvo, mengenai perjanjian itu.

Proton juga bersetuju menjual keseluruhan ekuiti itu dalam syarikat pembuat kereta Lotus Lotus kepada Geely Holding dan Etika Automotive Sdn Bhd, entiti yang dikawal oleh hartawan Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Pengarah Urusan Kumpulan DRB-Hicom Bhd Datuk Seri Syed Faisal Albar berkata perjanjian itu akan membolehkan Proton memanfaatkan platform dan powertrains yang luas di Geely Holding.

Ia juga akan membolehkan Proton mempunyai akses kepada pasaran sedia ada pembuat kereta Cina, serta pasaran memandu kanan di Asia Tenggara.

Geely Holding memiliki 100 peratus daripada Volvo Cars, keseluruhan kepentingan The London Taxi Company dan membuat lebih daripada satu juta kereta di seluruh dunia pada tahun lepas.


Siti Kasim mohon dibicara selepas didakwa halang pegawai Jawi

 | June 23, 2017
Serbuan Jawi yang berlaku April tahun lalu menyaksikan peguam itu memarahi beberapa pegawai di sebuah hotel.
VIDEO INSIDE
siti-kassim
Siti Kasim (2 dari kiri) bersama peguamnya di Mahkamah Majistret hari ini.
KUALA LUMPUR: Peguam dan aktivis Siti Kasim hari ini mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret atas tuduhan menghalang seorang pegawai Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) ketika mereka menyerbu sebuah program melibatkan transgender tahun lalu.
Siti Kasim dituduh menghalang pegawai Siti Nor Jihan Saleh @ daripada menjalankan tugasnya pada 3 April, 2016 di Hotel Renaissance di sini.
Dalam kenyataannya pagi ini, peguam itu berkata akan meneruskan perjuangan membela golongan transgender.
Beliau membidas tindakan menyerbu majlis makan malam amal untuk memungut derma bagi membantu golongan transgender, dan berkata pegawai awam mesti mematuhi peraturan dan prosedur.
“Sebuah makan malam tertutup diserbu oleh pegawai agama tidak boleh dikecualikan daripada (peraturan) ini. Tiada siapa mengatasi undang-undang,” katanya.
Siti Kasim dituduh di bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman penjara sehingga 2 tahun dan denda RM10,000.
Hakim Ahmad Solihin Abd Wahab menetapkan ikat jamin RM3,000 dan 22 Ogos untuk sebutan kes.
Siti Kasim diwakili peguam Roger Chan dan Rajsurian Pillai sementara Siti Hajar Mohd Ashif ialah pendakwaraya.
Tahun lalu, klip video Siti Kasim memarahi beberapa pegawai Jawi menjadi tular, disusuli dengan siasatan terhadapnya atas tuduhan menghalang pegawai awam.
Susulan itu, Siti Kasim memfailkan saman terhadap kerajaan atas penangkapannya.
Pada 13 Jun, Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan Siti Kasim mengarahkan kerajaan menamakan pegawai Jawi yang terlibat dalam serbuan tahun lalu, supaya beliau boleh mengambil tindakan saman tersebut.
Afiqah Farieza turut menyumbang kepada laporan ini.

Tiada ulasan: