Ahad, 18 Jun 2017

Penang Ada Potensi Jadi ‘Vatican Timur’

Suara Kebenaran
Kenyataan Senator Ariffin SM Omar di Dewan Negara bahawa tidak ada salahnya Penang menjadi bandar Kristian, menunjukkan potensi negeri itu untuk menjadi seumpama  Vatican City di bahagian Timur dunia ini begitu terbuka luas.

Vatican yang terletak nun jauh di Italy begitu sukar untuk dilawati oleh penganut agama Kristian di rantau ini berikutan soal kos dan sebagainya dan adalah baik jika Penang dapat menjadi wakil kepada Vatican City.

Jika berjaya dilaksanakan, ia juga akan menjadikan tarikan terbaru perlancongan di Penang berikutan kehadiran ramai penganut Kristian ke negeri tersebut.

Bukankah ini satu perkembangan yang baik untuk Malaysia?  Banyak faedah yang boleh diperolehi jika Penang mendapat status Vatican Timur seperti yang dibayangkan Senator Ariffin.

Dalam masa yang sama, ini adalah bukti keterbukaan yang diperjuangkan DAP selama ini.  Ramai orang terlepas pandang tapi perlu menyedari sekarang bahawa, ahli dan pimpinan DAP lebih terbuka bila bercakap tentang soal yang dianggap sensitif seperti ini.

Tiada ulasan: