Khamis, 4 Mei 2017

Bandar Malaysia: Adakah kementerian kewangan akan selamatkan 1MDB sekali lagi?


Roketkini.com

KUALA LUMPUR: Perjanjian usahasama RM7.41 bilion bagi memiliki 60 peratus kepentingan Bandar Malaysia antara kondortium Iskandar Waterfront Holdings (IWH) dan China Railway Engineering Cooperation (CREC) akhirnya tidak menjadi kenyataan.

Ia berikutan perjanjian Jualan Saham yang dimeterai pada 31 Disember 2015 oleh TRX City Sdn Bhd dengan konsortium itu kini telah luput walaupun tempoh lanjutan diberikan.

Namun, yang menjadi persoalan saat ini ialah, adakah 1MDB akan memulangkan semula deposit sebanyak RM741 juta yang dibayar syarikat consortium IWH-CREC soal Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua Kiam Wee.

“Siapa yang akan membayar balik deposit RM741 juta yang dibayar kepada 1MDB oleh konsortium IWH?

“Adakah 1MDB akan mengembalikan bayaran deposit, atau adakah Kementerian Kewangan perlu sekali lagi menyelamatkan 1MDB dengan mengeluarkan RM741 juta hasil kemelut hartanah 1MDB?” soalnya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Tony, pengumuman TRX City Sdn Bhd semalam itu tidak mengejutkan.


Beliau malah turut mempersoalkan alasan di sebalik cadangan penjualan ekuiti itu kepada sebuah konsortium dengan jumlah aset bersih sebanyak hampir RM3.8 bilion atau kurang daripada separuh nilai urus niaga berkenaan.

“Bagi tahun kewangan yang berakhir pada 31 Disember 2015, keuntungan bersih syarikat itu sebelum cukai hanya RM170.4 juta.

“Walaupun IWH jelas cuba melakukan lebih daripada kemampuannya, 1MDB dengan bangga mengumumkan pada 31 Disember 2015 yang perjanjian penjualan IWH-Bandar Malaysia menandakan peristiwa penting terakhir dalam pelan rasionalisasi 1MDB seperti yang dikemukakan kepada kabinet Malaysia pada 29 Mei 2015,” katanya.

Perkara ini juga pernah dibangkitkan dalam soalan tambahan di Parlimen mengenai November tahun lalu dan April tahun ini.

Namun, jawapan parlimen yang diberikan hanya menyatakan bahawa konsortium IWH akan membayar faedah 6 peratus ke atas pembayaran yang belum dijelaskan sehingga jumlah berkenaan dibayar sepenuhnya pada 2023.

Rentetan dari kegagalan ini, beliau berkata Kementerian Kewangan terpaksa menangung faedah sukuk RM2.4 bilion yang diambil oleh 1MDB bagi projek Bandar Malaysia. -Roketkini.com


Tiada ulasan: