Selasa, 16 Februari 2010

Masakan Melayu Jadi Pilihan Hidangan Tahun Baru Cina

BERNAMA


LAZIMNYA nasi minyak, satay, ayam masak merah merupakan hidangan yang sinonim dengan masyarakat Melayu, namun di Terengganu hidangan berkenaan merupakan juadah utama menjadi pilihan masyarakat Cina untuk dihidangkan kepada tetamu dalam majlis rumah terbuka sempena Tahun Baru Cina.

Hidup dengan dikelilingi masyarakat Melayu menjadikan lebih 3,000 kaum Cina daripada lebih 1.1 juta rakyat Terengganu telah sebati dengan masakan Melayu dalam kehidupan seharian mereka.

Bagi Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Bandar Toh Chin Yaw, rata-rata kaum Cina di negeri ini telah biasa dengan masakan Melayu sehinggakan setiap kali musim perayaan juadah sedemikian turut menjadi pilihan selain juadah seperti Kuih Bulan, Kuih Kapit dan limau Mandarin.

"Sudah menjadi kebiasaan kita menyediakan banyak makanan tradisional Melayu seperti nasi dagang dan nasi minyak. Kalau kita sedia makanan lain, mereka rasa macam ada sesuatu yang kurang lengkap," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui di Majlis Rumah Terbuka Tahun Baru anjuran MCA di sini hari ini yang turut dihadiri oleh Setiausaha Kerajaan negeri Datuk Mazlan Ngah, Anggota Parlimen Kuala Nerus Datuk Mohd Nasir Ibraim Fikri dan Anggota Dewan Undangan negeri Tepoh Muhamad Ramli Nuh.

Bagi Lew I Ling, 28 dari Jalan Tok Lam dekat sini, walaupun masyarakat Cina di Terengganu tidaklah ramai berbanding negeri lain, namun sambutan perayaan tetap meriah dengan tradisi kunjung mengunjung antara saudara mara dan sahabat handai yang kebanyakannya dari kalangan kaum Melayu. "Kebiasaannya jika kita membuat majlis rumah terbuka, juadah masakan Melayu akan menjadi pilihan seperti nasi minyak serta nasi dagang yang ditempah kerana kami faham dengan masyarakat Melayu perlu menjaga soal halal dalam pemakanan mereka," katanya kepada Bernama.

Malah katanya, air yang dihidang juga akan menggunakan cawan kertas ataupun air kotak dan tidak menggunakan bekas yang ada di rumahnya.

Beliau berpendapat semenjak kerajaan memperkenalkan konsep kongsi raya beberapa tahun lepas dan konsep 1Malaysia, hubungan antara kaum di negeri ini di lihat lebih muhibah dengan masing-masing cuba memahami tradisi kaum lain.

Dari segi kemeriahan sambutan pula, katanya ia agak jauh berbeza dengan masa dahulu yang mana setiap kali Tahun Baru Cina menjelang kaum keluarga pasti berkumpul untuk membuat kuih raya seperti kuih kapit sekaligus merapatkan hubungan sesama mereka.

"Tetapi sekarang, semua telah berubah, biskut raya sudah boleh dibeli di pasaraya, malah jika malas masak untuk makan besar, banyak restoran yang menyediakan pakej-pakej berkenaan.

"Kalau dahulu, memang rasa seronok setiap kali posmen datang membawa kad raya, tetapi sekarang hanya email dan SMS sebagai pengganti kad ucapan...sudah tidak semeriah dulu," katanya.

Bagi Leong Zeuk Suen, 73 dari Kampung Ayer Jernih, Kemaman, pula sesuai dengan semangat 1Malaysia masyarakat Hainan di kampung ini menyambut Tahun Baru Cina dengan tradisi kunjung mengunjung di antara rumah kaum keluarga, jiran serta sahabat handai.

"Saya mempunyai ramai sahabat di kalangan kaum Melayu dan mereka juga biasanya tidak ketinggalan mengunjungi rumah kami setiap kali Tahun Baru Cina dan apabila tiba Hari Raya Aidilfitri, kami pula yang mengunjungi rumah mereka," katanya.

Tiada ulasan: